Literatuur en poëzie in Utrecht

Eigenlijk begon dit als een ‘omg zie mij leuk en origineel zijn en hotspots van Utrecht verzamelen’ maar na bijna een jaar hier studeren / wonen, kom ik eigenlijk niet verder dan een verzameling boekenwinkels in plaats van de geweldigste plekken om te shoppen of koffie te drinken. 

  • Ik zal gelijk beginnen met de beste boekenwinkel die heel Utrecht kent: Books4life. Een tweedehandsboekenwinkel met een diverse verzameling Nederlandse en Engelse boeken. De boeken zijn meestal 1,3 of 5 euro. Daarbij gaat bijna alle opbrengst naar het goede doel. Je kan echt van alles hier tegen komen – Murakami’s, Engelse poëzie en soms een verdwaald boek over Star Trek en Doctor Who. Volgens mij is gewoon vaak binnenlopen de beste tactiek om iets leuks te scoren. Je weet nooit wat je tegenkomt. Verder ben ik sinds het studeren wat meer overgestapt naar het kopen van tweedehandsboeken. Niet omdat het per se goedkoper is, maar ik vind het een leuk idee om boeken te recyclen en het heeft wel iets om boeken te lezen die niet meer in de perfecte ‘winkelstaat’ zijn.
  • Daarnaast zijn er twee antiquariaten met de wat meer ‘oudere’ boeken aan de oude gracht. Aan het begin van de gracht zit Aleph Books. Hier vind je veel boeken over onderwerpen zoals archeologie en kunst in verschillende landen en tijden. Maar ook zijn er veel romans in het Duits, Frans en andere talen. De nieuwste boeken ga je hier niet vinden, maar het is wel leuk om rond te snuffelen. En verderop de gracht zit Hinderickx & Winderickx. Hier is veel poëzie en Nederlandse en Engelse literatuur, ook leuk om rond te kijken.
  • Maar goed, als je gruwelt bij tweedehandsboeken, dan kun je ook gewoon naar Broese (al hebben ze in de kelder ook tweedehandsboeken) of naar de Literaire boekhandel, waar ze weinig Engelse boeken hebben, maar wel veel poëziespullen en ook klassieke muziek. Boekhandel Bijleveld (praktisch gezien naast de uni in de binnenstad) is ook gewoon een mooie boekhandel met veel klassiekers en actuele romans. En bij Savannah Bay kun je naast literatuur ook studieboeken scoren, als je iets met literatuur / genderstudies / taal studeert.
  • Naast boeken kopen, is er ook nog Boekspot op het centraal station. Als je vanuit de hal Hoogcatharijne in loopt, is Boekspot een kleine kamer met een glazen wand aan de rechterkant. De kamer is volgebouwd met boekenkasten, waar je simpelweg boeken kan meenemen om te lezen en terug kan brengen als je ze uit hebt. En als je boeken uit je kast niet meer leest, kan je ze daar ook neerzetten zodat andere mensen er van kunnen genieten. Zelf kom ik er niet heel vaak, simpelweg omdat ik nooit meer door die kant van het station loop (mijn bus vertrekt vanaf de andere kant van centraal). Maar je kan er best leuke boeken tegen komen, dus het is wel het kijken waard.
  • Naast literatuur lezen en kopen, zijn er ook nog andere activiteiten. In Utrecht heb je namelijk ook de U-slam. Dit is niet alleen iets in Utrecht, in de meeste grote steden vinden deze voorrondes voor de nationale Poetry Slam wedstrijd plaats. Poetry Slam is wat lastig uit te leggen, maar het is een soort gedichten voordragen in een performance. De nadruk ligt niet alleen op de tekst, maar ook de lichaamstaal, stem, hoe het wordt overgebracht op het publiek. Elke maand is er een voorronde waar dichters strijden om door te gaan naar de volgende, grotere ronde om zo door te komen bij de jaarlijkse finale. In Utrecht is er bij elke slam een facebookevenement en wordt het gehouden in een café in de binnenstad (als je een idee wilt hebben hoe het is: 1 juni is de strijd om wie door gaat naar de halve finale en misschien ga ik er ook heen). Het is erg leuk om een keer te zien en zelf als publiek te beslissen wie er wint. Verder zijn er in Utrecht wel meer literaire activiteiten, als je de facebook of de website van Het Literatuurhuis in de gaten houdt, blijf je wel op de hoogte van alle dingen die georganiseerd worden.

Goed, als je dan met je gekochte boeken ergens wilt zitten en taart eten, dan raad ik de Bakkerswinkel aan. De Franse chocoladetaart is echt te heerlijk voor woorden. 

 

 

Advertenties

Een gedachte over “Literatuur en poëzie in Utrecht

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.