Podcasts: Harry Potter, poëzie en queer culture

Podcasts, ik hou er van. Er zijn zoveel podcasts met verschillende onderwerpen en thema’s, je kan het zo gek nog niet verzinnen of het zal bestaan. Daarom deel ik vandaag een verzameling van mijn favoriete podcasts om naar te luisteren, variërend van Harry Potter tot het maken van radio. 

Witch, Please
Een podcast die de Harry Potter boeken en films analyseert vanuit een academisch literair en feministisch perspectief? Dat kan gewoon niet beter. Witch, Please wordt gemaakt door Marcelle Kosman en Hannah McGregor, twee literaire academici uit Canada. Bij elk boek bespreken ze verschillende aspecten, zoals Harry als verteller en de rol van Hermelien (“Granger Danger”). Het is nieteen podcast voor even tussendoor, denk aan afleveringen van minstens een uur. Maar ik vind Witch, Please ontzettend interessant, het is heel leuk om literaire theorie en feminisme toe te passen op Harry Potter, zeker omdat ik dat ook doe bij mijn studie. Bovendien geeft het ook inzicht in academische vaardigheden vanuit verschillende perspectieven. De podcast is afgelopen zomer begonnen aan een tweede seizoen, omdat alle boeken en films besproken zijn. Nu ligt de focus op de algemene Harry Potter fandom en cultuur, wat ook erg interessant is. Dus als je fan bent van Harry Potter, is deze podcast echt een enorme aanrader!

Nancy
Een andere favoriete podcast is Nancy, een Amerikaanse podcast geproduceerd door WNYC Studios, dus verwacht een kleine reclamebreak en fancy muziekjes. Nancy gaat over queer culture en dagelijkse LGBT+ ervaringen, oftewel ervaringen van mensen die niet hetero of cisgender zijn. Ondanks dat de podcast vooral gefocust is op Amerikaanse queer culture en projecten, is het echt heel interessant. Het gaat over zoveel diverse onderwerpen, zoals ervaringen met uit de kast komen,  een “butch” uiterlijk en een queerzomerkamp, maar het gaat ook over de schietpartij in Orlando en queer Republikeinen die Trump steunen. Erg fijn om naar te luisteren en zeker een aanrader!

Poëziepodcast
De Poëziepodcast is een Nederlandse podcast over poëzie, begeleidt door Daan Doesborgh. Elke aflevering bespreekt hij samen met een dichter twee gedichten, een gedicht wat de dichter heeft meegenomen en iets van zijn eigen werk. Ondanks dat ik literatuur studeer en regelmatig naar poetryslams ga, is mijn kennis over Nederlandse poëzie zeer minimaal. Dus zo nu en dan is het lastig om het gestrooi met namen van bekende dichters, gedichten en projecten goed te volgen. Maakt allemaal niet uit, want het blijft een interessante en fijne podcast. Vooral de aflevering met Ingmar Heytze waarin hij dichtavonden uit de jaren ’90 beschrijft (“er werden duiven losgelaten in Tivoli – toen kon dat nog gewoon”) is erg leuk.

Alice Isn’t Dead
Deze podcast wordt gemaakt door de mensen uit het team van Welcome To Night Vale, dus dan weet je ongeveer wat je te wachten zal staan aan bizarheid. Alice Isn’t Dead is een fictieve podcast over een vrachtwagenchauffeur op een roadtrip door Amerika om haar doodgewaande vrouw Alice te vinden. Tijdens haar zoektocht naar Alice komt ze in aanraking met niet-menselijke seriemoordenaars, die de mensheid terroriseren en deel zijn van een samenzwering. Leuk om naar te luisteren, maar het horrorgehalte is wel iets hoger dan bij Welcome To Night Vale, dus wees gewaarschuwd als je dit ’s nachts in je bed beluistert.

Michiel Met
Het is prima om naar Engelstalige mensen te luisteren, maar podcasts van Nederlandse bodem zijn ook erg fijn. Michiel Veenstra werkt bij radio 3FM als dj en is dit jaar met een nieuwe podcast begonnen. Hij houdt zich bezig met de wereld van de radio, hoe alles werkt en hoe dingen zijn veranderd. Ook praat hij veel over het fenomeen van de podcast en opleving van deze mediavorm in Nederland. Ik vind het heel interessant om te leren hoe radio achter de schermen eigenlijk werkt, dus ik luister graag naar deze podcast. Maar ik weet ook dat veel mensen er iets anders over zullen denken, aangezien er de laatste tijd veel kritiek is op 3FM en de houdingen van dj’s. Ik ben het helemaal eens met alle kritiek en krijg van sommige dj’s ook echt de kriebels, maar tegelijkertijd blijft de radio en 3FM wel een onderwerp waar ik erg geïnteresseerd in ben.

Verder ben ik een fan van alles wat Hank Green maakt, waaronder zijn nieuwe podcast Holy Fucking Science. Het wordt omschreven als een podcast met enorm veel enthousiasme over wetenschap, met de taal die je vaak bij gameyoutubers ziet. In tegenstelling tot Crash Course en Sci-Show is het dus niet voor kinderen, maar voor volwassenen. Wetenschap is niet echt iets wat ik interessant vind, maar misschien vinden andere mensen het wel leuk om naar te luisteren. En klik hier om mijn vorige blog met leuke podcasts te lezen. 

Advertenties

Een gedachte over “Podcasts: Harry Potter, poëzie en queer culture

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.