Ik hou van films #14

Een verzameling van films die ik de afgelopen tijd heb gezien. 

2001: A Space Odyssey (1968)
Stanley Kubrick is de regisseur van deze film, dus verwacht langzame beelden, prachtige ruimteshots en een bijzonder plot. Voor het grootste gedeelte van de film volg je de reis van twee astronauten en de supercomputer HAL naar Jupiter, nadat men een zwarte steen op de maan gevonden heeft die verbonden is aan de menselijke evolutie. Als je kijkt naar het cinematische effect begrijp ik zeker dat deze film gezien wordt als een sciencefiction klassieker. Tegelijkertijd is het plot  vrij apart, tijdens de LSD trip die het laatste half uur van de film moet voorstellen haakte ik echt compleet af. Gelukkig bestaat er een hele wikipedia gewijd aan interpretaties van de film, de een iets verder gezocht dan de ander (mijn favoriet is de Nietzsche interpretatie), maar het helpt wel om de film iets beter te begrijpen.

Queen (2014)
Dit is een Indiaanse Bollywoodfilm, waar je de reis van de Indiaanse Rani naar Parijs en Amsterdam volgt. Nadat haar verloofde één dag voor de bruiloft het huwelijk afzegt omdat Rani niet “modern” genoeg is, besluit ze om een paar dagen later toch zelf op de al geregelde huwelijksreis naar Europa te gaan. Het is een leuke film die breekt met bepaalde stereotypes in Bollywood en juist nadruk legt op de vrouwelijke rol. De film is extra grappig als je Nederland kent, want dan zie je direct dat de zogenaamde afscheidscène op het station in Parijs helemaal niet gefilmd is in Frankrijk, maar op station Den Bosch. Zo stapt Rani niet in de Thalys, maar in een doodgewoon sprintertje die haar niet verder zal brengen dan naar een uithoek van Brabant.

Prince of Egypt (1998)
Prince of Egypt is een soort Disney meets de Bijbel, waarin het verhaal over Mozes vertolkt wordt met veel liedjes en muziek (het is ook de eerste animatiefilm geproduceerd door DreamWorks). Deze film heb ik als kind minstens drie keer gezien, want het was een van de standaard “leuk voor op de laatste dag voor de zomervakantie” films op mijn christelijke basisschool. Nu was ik laatst samen met huisgenoten die de film nog nooit hadden gezien en hij stond op Netflix, dus voor het eerst in zeker 10 jaar zag ik de film nog een keer. Of je nu gelovig bent of niet, het is erg leuke film met mooie muziek. Zeker een aanrader om een keer te kijken!

Mr. Holmes (2015) 
Sherlock Holmes (gespeeld door Ian McKellen) is hier 93 jaar oud en leeft een teruggetrokken leven op een boerderij met alleen de huishoudster en haar zoon om zich heen. Terwijl Sherlock zijn bijen verzorgt en steeds verder begint af te takelen door ouderdom, probeert hij te herinneren hoe zijn laatste zaak als detective verliep en waarom hij gestopt was. Voor de verandering zie je eens een andere kant van Sherlock Holmes, geen wilde avonturen of ontzettende slimme trucjes zoals in de BBC serie, maar meer een drama met een lichtelijk demente man. Af en toe vond ik dat het plot een beetje onhandig verliep, maar verder een leuke film om te zien.

Colonia (2015)
Fotograaf Daniel werkt in Chili samen met supporters van de president als hij bij een militaire coupe wordt opgepakt en afgevoerd naar de cult Colonia. Zijn vriendin Lena (Emma Watson) meldt zich vrijwillig aan bij de religieuze sekte om hem te gaan zoeken. Het is een sekte met alle nare en creepy misbruiken, wat alleen maar naarder is als je bedenkt dat Colonia echt heeft bestaan in Chili. Het is een interessante film om te kijken, maar af en toe wel een beetje te romantisch (“ik zal je altijd redden!!!”) voor mijn smaak.

Advertenties

Een gedachte over “Ik hou van films #14

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.