Ik hou van lezen #31

“Gone mad is what they say, and sometimes Run mad, as if mad is a different direction, like west; as if mad is a different house you could step into, or a separate country entirely. But when you go mad you don’t go any other place, you stay where you are. And somebody else comes in.” – Margaret Atwood

Alias Grace – Margaret Atwood
De 16-jarige Grace Marks wordt in 1843 veroordeeld tot levenslang gevangenis voor de moord op haar werknemer Thomas Kinnear en zijn bediende en minnares Nancy. Grace claimt zelf niets meer te herinneren van de moord, waardoor de meningen verdeelt zijn over haar. Sommige mensen menen dat ze onschuldig is, anderen noemen haar de duivel. Na vele jaren in de gevangenis probeert dokter Jordan, een expert op het gebied van mentale ziektes, het complete verhaal uit Grace te krijgen om zo het mysterie op te lossen en haar onschuld te bepalen. Het boek is een combinatie van een detective, een mysterie en een historische roman, omdat Grace Marks echt heeft bestaan. Het is een erg interessante roman, het leest fijn en de personages komen erg levendig over, dus zeker een aanrader om te lezen!

Carry On – Rainbow Rowell 
Carry On speelt zich af op Watford, een school voor magische kinderen. Een van die studenten is Simon Snow, de uitverkorene die de magische wereld moet redden. Helaas werkt de helft van de tijd zijn magie niet en heeft Simon problemen met zijn vriendin, zijn vijandelijke kamergenoot en een schoolhoofd die hem compleet negeert. Als je nu denkt “goh dat klinkt bekend”, ja, Carry On is namelijk een gekke vervormde fanfiction van Harry Potter. Ik was dus aan het begin enigszins sceptisch over het hele verhaal, maar Carry On is echt erg leuk. Ja, in vorm lijkt het erg op Harry Potter, maar de invalshoek is vaak toch origineel, de omgang met magie lijkt soms zoveel logischer in verband met de normale wereld dan het was in Harry Potter en er zijn queer personages. Dus, mocht je zin hebben in een magische school en een fijn YA boek, dan raad ik dit zeker aan!

Dit is een goede gids – Marieke Eyskoot
Voor de verandering eens een non-fictieboek op dit lijstje. Dit boek is een relatieve hype in duurzaam blogland geweest, het is op talloze blogs voorbij gekomen. Het is een gids voor een duurzame levensstijl en gaat onder meer over duurzaam eten, kleding, verzorging en vakanties. Elk hoofdstuk bevat naast veel toegankelijke informatie ook korte interviews met mensen die zich inzetten voor duurzame initiatieven. Ondanks dat je af en toe door de “inspirerende” citaten heen moet lezen, vind ik het een ontzettend informatief boek. Er staat heel veel informatie in en het zet je ook echt aan om er mee bezig te gaan. Mijn enige kritiekpuntje heeft te maken met het gebruik van wetenschappelijke feiten en cijfers. In de introductie van het boek staat dat deze cijfers er zijn om je een idee te geven van de wetenschap en de feiten en dat leesbaarheid voorop staat, dus er is geen bronvermelding in de tekst. Misschien komt de academicus in mij nu teveel naar boven, maar voor zoveel beweringen en getallen ben ik toch wel benieuwd waar deze op gebaseerd zijn.

Illuminae – Amie Kaufman & Jay Kristoff 
Dit verhaal wordt compleet verteld door middel van brieven, chats, militaire dossiers en interviews. In het jaar 2575 breekt een oorlog uit tussen megacorporaties om de kleine planeet Kerenza. Halsoverkop moet de bevolking geëvacueerd worden, waaronder de tieners Kady en Ezra, die net hun relatie hebben verbroken. Opgepropt met duizenden mensen in ruimteschepen en opgejaagd door de vijand breekt een dodelijk virus uit en slaat het kunstmatige intelligentiesysteem op hol. In andere woorden: sciencefiction, spanning en Young Adult sensatie. De eerste 150 pagina’s had ik moeite om in het verhaal te komen, het begin springt nogal van de hak op de tak. Ook zat ik me ontzettend te ergeren aan het tiener “msn” taalgebruik, wat natuurlijk wel hoort bij een chat, maar het kwam bij mij soms over alsof een stel giechelende 12-jarigen zaten te typen. Daar moet je wel even door heen, maar het verhaal is verder goed geschreven en de vormgeving is erg mooi.

The Hungry Tide – Amitav Ghosh
Dit verhaal speelt zich af in het oosten van India, in een archipel van kleine eilanden. Hier gaat de Amerikaanse marinebiologe Piya onderzoek doen naar een rivierdolfijn en zoekt de zakenman Kanai zijn familie op. Deze twee raken bevriend via een lokale visser die Piya helpt bij het zoeken naar de dolfijnen. Het verhaal gaat over de geschiedenis van de archipel, het armoedige leven op de eilanden en het omgaan met het gevaar van wilde dieren en stormen. Ik vond niet elk deel van het plot even interessant, maar toch is het een leuk boek om te lezen.

Advertenties

2 gedachtes over “Ik hou van lezen #31

  1. Carry On staat zeker nog op mijn lijstje om te lezen, ik vond Fangirl (toen ik het boek las in 20113) echt helemaal geweldig – en dan vooral de fanfiction stukjes. Hopelijk weet Carry On me jaren later ook te vermaken :)
    Illuminae vond ik zoooo tof! Maar om de een of andere reden ben ik nog altijd niet aan Gemina begonnen, die staat hier al een jaar ongelezen in de kast ongeveer..

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.