Black Mirror meets podcast in Flash Forward

Als je deze blog al wat langer volgt, dan weet je misschien dat ik een groot fan ben van sciencefiction en podcasts. Gelukkig gaan deze twee dingen erg goed samen en zo kwam ik ook uit op de geweldige podcast Flash Forward. 

Flash Forward is een maandelijkse podcast over de toekomst. Elke aflevering heeft een mogelijk toekomstbeeld van de mensheid centraal staan, van scenario’s uit een toekomst vele eeuwen ver weg tot iets wat binnenkort zou kunnen gebeuren. Denk aan een toekomst waarin Antarctica een toeristische trekpleister is door middel van cruiseschepen of een toekomst waarin iedereen zijn sterfdatum weet (dit doet me dus heel erg denken aan de serie Black Mirror!). Vervolgens gaat de host, Rose Eveleth, in gesprek met experts over hoe dit toekomstige scenario daadwerkelijk zou kunnen gebeuren en hoe zoiets zou verlopen. Deze experts verschillen van hoogleraren gespecialiseerd in een technologisch veld tot sciencefictionschrijvers. Een van de leukste dingen aan de podcast is de variatie aan onderwerpen. Niet alleen bespreekt Rose de meest uiteenlopende toekomstbeelden, het gaat ook over de praktische kant of zoiets werkelijk zou kunnen en hoe de huidige samenleving eigenlijk in elkaar steekt. De show loopt al een paar jaar dus er is heel veel om naar te luisteren. Daarom raad ik een paar van mijn favoriete afleveringen aan om misschien mee te beginnen!

Love On The Brain
Waarom nog moeite doen met Tinder als je de liefde van je leven kan vinden door je hersenactiviteit met iemand te vergelijken? Als je op basis van deze techniek in een match vindt, worden er herinneringen in je hersenen geplaatst waardoor je gelijk in de romantische relatie zit en de ongemakkelijke eerste “leer elkaar kennen” date fase skipt. Deze aflevering onderzoekt dit idee, wat zegt hersenactiviteit bijvoorbeeld over persoonlijkheid? En hoe verandert dit onze perspectieven op relaties en liefde? Dit was de eerste aflevering die ik luisterde en het is nog steeds een van mijn favorieten.

Unpawful 
Deze aflevering gaat over een toekomst waarin het houden van huisdieren verboden is. Dit is niet geheel ondenkbaar, want er zijn nu ook dierenactivisten die pleiten voor de vrijheid van dieren. Hoe staat het met het recht van dieren en wat zou er voor nodig zijn om een dergelijk verbod in te stellen? Kan er wellicht iets veranderen in onze ethische houding ten opzichte van dieren? Ik vond deze aflevering heel interessant en het deed me ook denken aan de roman Bête waar dieren gelijkgesteld worden aan mensen.

Our Father, Who art in Algorithm
Deze aflevering onderzoekt het idee van een machine die alle religieuze teksten ter wereld verwerkt tot één “super religie”. Hoe beslis je welke religies gebruikt worden en hoe ga je om met vertalingen en versies van teksten? En hoe gaat het algoritme om met de interpretaties van bijvoorbeeld de Bijbel? Dit idee heeft de podcast op een simpelere manier daadwerkelijk uitgevoerd, om zo de gevolgen van een dergelijke toekomst te onderzoeken. Daarom moet je de eerste tien minuten luisteren naar een bizarre computerpreek, maar dat moet je even over hebben voor een interessante aflevering.

California Dreaming
Wat zou gebeuren als Californië een onafhankelijke staat wordt? Deze aflevering onderzoekt wat de gevolgen zouden zijn van een onafhankelijke staat. De laatste keer dat staten onafhankelijk probeerden te zijn in Amerika, werd dat toch een burgeroorlog. En wat gebeurt er met de Native Americans in dit gebied? Gaan die mee met Californië? Met alle huidige problemen in de Amerikaanse politiek is het niet geheel ondenkbaar dat een van de staten zegt “bye zoek het allemaal maar uit”, dus het is een erg interessante aflevering.

Als je echt voor kort maar krachtige afleveringen wilt gaan, is het eerste seizoen aan te raden. Daar zijn de aflevering tussen de tien à twintig minuten, zoals de aflevering over hoe het klimaat zou veranderen als we mega windmolens zouden bouwen en de aflevering over eeuwig leven in de gevangenis.

Klik hier en hier om mijn andere blogs over podcasts te lezen. 

Advertenties

Een gedachte over “Black Mirror meets podcast in Flash Forward

  1. Dit klinkt echt awesome! Al moet ik toegeven dat ik niet zo’n podcast persoon ben; mijn brein lijkt er gewoon niet voor gemaakt. Al na een paar minuten gaan mijn gedachten alle kanten op en blijkt dat ik helemaal niet aan het luisteren ben.. Maar misschien ga ik Flash Forward wel een kans geven!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.