Favorieten van 2017

Over het algemeen was 2017 niet beter of slechter dan afgelopen jaren. Er waren lieve mensen, leuke dingen, nare tijden en verdrietige momenten. Een beetje zoals het leven altijd is, maar voor het eerst in twee jaar ging er geen enkel dierbaar persoon dood en een jaar zonder begrafenissen is zeker een vooruitgang. Maar goed, het einde van het jaar is natuurlijk ook het perfecte moment om te reflecteren op de leukste dingen die ik dit jaar gedaan / gezien / gelezen heb.

Ik heb heel veel gelezen: Volgens Goodreads heb ik meer dan 108 boeken gelezen dit jaar, wat logisch is als je literatuurwetenschappen studeert. Het tegenovergestelde van een mens van Lieke Marsman is het beste Nederlandse boek wat ik tijden gelezen heb en A Visit from the Goon Squad is dit jaar een van mijn favoriete Engelse romans. Mijn favoriete YA boek is Carry On van Rainbow Rowell (en stiekem More Than This van Patrick Ness ook). Asterios Polyp van David Mazzucchelli is mijn favoriete graphic novel omdat het prachtig getekend is en ik de klassieke thema’s en motieven erg leuk vind. Ik heb dit jaar veel meer korte verhalen gelezen en de verhalenbundel De verhalen van jouw leven en anderen van Ted Chiang is dan ook voor mij een van de beste boeken die ik las in 2017. Mijn favoriete Nederlandse poëzie is het verzameld werk Voor de liefste onbekende van Ingmar Heytze en de poëtische fragmenten van Sappho vind ik ook erg mooi.

Nog meer literatuur en poëzie: Naast de maandelijkse u-slams en activiteiten in de boekenwinkel waar ik vrijwilligerswerk doe, bezocht ik ook voor het eerst dit jaar Poetry International in Rotterdam. Het was een ontzettend leuke dag en zeker een van mijn favoriete literaire festivals van 2017.

Series: Afgelopen zomer ben ik begonnen aan Star Trek: Deep Space Nine en mijn obsessie met Star Trek is weer helemaal opgeleefd want dit is echt een geweldige serie. Maar afgezien van Star Trek zijn American Gods en The Handmaid’s Tale toch wel beste series die ik afgelopen jaar gekeken heb.

Zoveel muziek om uit te kiezen: Verrassend genoeg heb ik de afgelopen maanden de soundtrack van The Phantom of the Opera compleet grijsgedraaid. Op een of andere manier vind ik het ontzettend fijn om naar te luisteren. Verder is mijn favoriete album is de EP van dodie en tot mijn eigen verbazing, het nieuwe album van Taylor Swift. Hoewel ik nog steeds de “oude” Taylor Swift muziek en gitaar mis, is dit wel erg fijne muziek om naar te luisteren tijdens reizen / sporten / fietsen. Andere favoriete liedjes waren onder meer Hard Times van Paramore, Insomnia van IAMX en volgens Spotify heb ik ook erg veel geluisterd naar de muziek van het ballet Giselle en het liedje Just Around the Riverbend van Pocahontas.

Films: Ik kijk niet zoveel films, maar The Phantom of the Opera (2004) is echt de beste film die ik dit jaar gezien heb. Het verhaal, de kostuums, de muziek, het past allemaal perfect bij elkaar.

Favoriete maaltijden: Naast een flink aantal mislukte gerechten – veganistisch gehaktbrood zonder smaak, zoete aardappelpannenkoekjes die echt geen pannenkoekjes werden maar eerder een soort stamppot – heb ik ook voor het eerst zelf risotto, tiramisu en groentelasagne gemaakt. Naast heel veel wraps, mijn favoriete maaltijd ooit, at ik ook een heleboel curry en pasta met avocado.

Ik verbleef ook twee weken in het buitenland voor zomerschool: Misschien wel het gekste (voor mijn doen) wat ik in 2017 gedaan heb, namelijk twee weken zomerschool volgen in Rome. Allemaal onbekende mensen waar je mee samen woont, jezelf maar zien te redden in een stad die je niet kent, niet beroofd worden in het openbaar vervoer – het was een uitdaging, maar wel heel erg leuk om een keer mee te maken.

 

Advertenties

3 gedachtes over “Favorieten van 2017

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.