Ik hou van lezen #32

“The end of any history is a lie in which we all agree to conspire” – Margaret Atwood 

The Robber Bride – Margaret Atwood
Tony, Charis en Roz zijn drie heel verschillende vrouwen en vormen samen een vriendengroep door een gemeenschappelijke ervaring – ze hebben allemaal de manipulatieve Zenia vertrouwd en zijn zo iets belangrijks verloren. Ik heb ooit iemand Margaret Atwood’s werk horen omschrijven als “vrouwen die andere vrouwen haten” en om eerlijk te zijn is dat wel een passende omschrijving voor dit boek. Je volgt de verhalen van Tony, Charis en Roz die proberen om te gaan met het verlies dat Zenia heeft veroorzaakt in hun leven. De roman is geïnspireerd door het sprookje van de roversbruidegom en het verhaal bevat ook veel verwijzingen naar andere sprookjes. Het is een interessante roman en zeker de moeite waard om te lezen, maar het tipt toch niet aan mijn favoriete Margaret Atwood boeken.

Sea of Poppies – Amitav Ghosh 
Deze roman speelt zich af in India, halverwege de 19e eeuw, wanneer de opiumoorlogen met China beginnen. Je volgt verschillende personages met een relatie tot de opiumhandel die allemaal terechtkomen op hetzelfde schip. Zo is er bijvoorbeeld Deeti, de jonge weduwe die van de brandstapel van haar overleden man wordt gered. Ook volg je Paulette, de dochter van een Franse botanist en Neel, een raja die failliet is gegaan en al zijn land verloren heeft. Het plot is vrij simpel en ondanks de vele personages kun je iedereen goed uit elkaar houden. Sea of Poppies is de eerste roman in een trilogie en ondanks dat ik niet echt de behoefte voel om verder te lezen, is dit boek wel erg interessant. De opiumoorlogen vind ik een interessant deel van de geschiedenis en ondanks dat het (nog) niet heel centraal staat in het plot, is het erg leuk om er meer over te weten te komen.

Anna – Niccolò Ammaniti
Een mysterieus virus heeft in een nabije toekomst alle volwassenen uitgeroeid, waardoor op het eiland Sicilië alleen nog maar kinderen proberen te overleven voordat ze ook sterven aan de ziekte. De 13-jarige Anna probeert voor haar 8-jarige broertje te zorgen aan de hand van een notitieboekje dat haar moeder achterliet, terwijl bendes van blauwe kinderen, wilde honden en hongersnood het eiland teisteren. Anna is een vermakelijk boek voor tussendoor, maar ik vond het niet zo heel bijzonder. Het voelde als een combinatie van Lord of the Flies, de serie van Michael Grant en nog een heel aantal andere apocalyptische en dystopische romans. Misschien heb ik teveel boeken uit dit genre gelezen, maar ik vond het vaak voorspelbaar en niet origineel.

A Visit From The Goon Squad – Jennifer Egan
Volgens de achterflap van deze roman zijn Bennie, muziekproducer en vroegere rockster, en zijn assistent Sasha, een jonge vrouw met kleptomanische trekjes, de hoofdpersonen in dit verhaal. In het eerste hoofdstuk gaat het inderdaad over deze mensen, maar vervolgens wordt de roman een verzameling van verhalen over personen die op een of andere bizarre manier gerelateerd zijn aan Sasha en Bennie. Zo zijn er tieners in een rockband, avonturen op een safari en een hoofdstuk bestaand uit alleen maar powerpointslides (wat echt heel gaaf was om te lezen). Er komen veel destructieve personages voorbij, maar iedereen wordt heel levendig en beeldend beschreven. Ik vond het een ontzettend leuke en interessante roman en zeker een aanrader om te lezen!

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.