Boekreview: The ABC’s of LGBT+

Ik schrijf zelden aparte boekreviews omdat ik geen zin heb om bij alles wat ik lees uitgebreid mijn mening te geven, maar zo nu en dan is er een boek dat wel de aandacht van een aparte blog verdiend. 

Ik kijk graag video’s op youtube en een van mijn favoriete mensen om te volgen is Ash Hardell. Ash maakt grappige en informatieve filmpjes en vlogs over dingen die met LGBT+ te maken hebben. Denk aan video’s over aseksualiteit, het gebruiken van woorden met negatieve betekenis zoals “queer” en een van mijn favorieten, een spoken word gedicht over te uitgesproken “gay” zijn.

Naast informatieve video’s heeft Ash ook een boek geschreven waarin veel informatie staat over gender en seksualiteit. The ABC’s of LGBT+ is een introductie en naslagwerk voor alle verschillende soorten identiteiten die binnen de LGBT+ gemeenschap vallen en vaak verkeerd gerepresenteerd worden. Het is een toegankelijk boek, bevat ontzettend veel informatie en is wat mij betreft echt een aanwinst als je meer wilt weten over LGBT+. Het eerste deel van het boek gaat over gender, met een introductie over wat gender, seks en gender expressie nu eigenlijk is. Vervolgens worden termen zoals gender dysphoria, non-binary en genderqueer uitgelegd. Het tweede deel gaat over seksuele en romantische identiteiten, zoals aseksualiteit, demiromanticisme en panseksualiteit. Bij elke term geeft iemand die hier zich mee identificeert uitleg over hoe zij het ervaren. Dat maakt alle uitleg persoonlijk, leuk om te lezen en beter te begrijpen. Is het een overweldigende hoeveelheid aan informatie? Zeker. Ga ik alles hiervan onthouden of gelijk het verschil tussen sommige termen kunnen vertellen? Nee. Maar gelukkig is dat ook niet erg. Ash zegt zelf: “You are doing good just by being curious and open to different identities. You don’t have to become an expert of these terms by any means.”

Omdat niet iedereen dit boek zal durven kopen/lenen bij de bieb/bestellen vanwege de openbaarheid van hun seksuele oriëntatie/gender en deze informatie gewoon beschikbaar moet zijn voor iedereen, is er een gratis online versie van het boek gepubliceerd. Deze versie bevat ongeveer twee derde van geprinte boek, maar het is meer up to date en bevat ook een aantal nieuwe stukken en illustraties. Het geprinte boek is erg mooi, maar ik heb zelf de online versie gelezen en dat is ook prima te doen. Dus, mocht je nog op zoek zijn naar een informatief boek over LGBT onderwerpen, dit is zeker een aanrader! Als je eerst wilt kijken of het iets voor je iets, Ash heeft ook een afspeellijst van alle video’s die ze over de ABC’s of LGBT+ gemaakt heeft op haar youtubekanaal.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.