Ik leer korte verhalen lezen

Ondanks dat ik veel lees voor studie en plezier, waag ik me niet vaak aan het genre van het korte verhaal. Ik hou van lange verhaallijnen en uitgebreide werelden, korte verhalen zijn niets voor niets “kort”. Toch heb ik me de laatste tijd iets meer verdiept in korte verhalen. Zal het ooit mijn favoriete genre worden? Waarschijnlijk niet, maar zo nu en dan is een korte verhalenbundel wel erg leuk om te lezen. 

Nine Stories – J.D. Salinger
Dit is een collectie met korte verhalen van J.D. Salinger, ook bekend van The Catcher in The Rye. De realistische verhalen spelen zich allemaal af in dagelijkse omgevingen, met thema’s zoals familiebanden, relaties en de invloed van de oorlog (de verhalenbundel komt uit 1953). De schrijfstijl leest ontzettend fijn, zelfs in een enkele dialoog weet Salinger een interessant verhaal te vertellen. Ik had nog nooit iets van Salinger gelezen, dus ik was positief verrast door de bundel. Zeker een aanrader! Mijn favoriete verhalen zijn The Laughing Man, Teddy en A Perfect Day for Bananafish.

De verhalen van jouw leven en anderen – Ted Chiang
Dit is wellicht de beste korteverhalenbundel die ik ooit gelezen heb. Als je een fan bent van sciencefiction en speculatieve fictie is dit is echt een enorme aanrader. Volgens de achterflap van het boek schrijft Ted Chiang gemiddeld één verhaal per twee jaar, maar dat zijn dan ook ontzettende goede verhalen. Wat zou er gebeuren als we technologie uitvinden die de reactie op knapheid van mensen kan uitschakelen in de hersenen? Hoe houd je van God als om de zoveel tijd Engelen verschijnen en zowel wonderen als dood veroorzaken? Wat gebeurt er met mijnwerkers die de toren van Babel beklimmen om het hemelgewelf open te breken? Op een van de verhalen in de bundel is de film Arrival gebaseerd, die ook zeker het kijken waard is. Af en toe zijn de details iets te technisch en te ingewikkeld, maar dat maakt de originele verhalen over de toekomst van de mensheid niet minder interessant.

The Bloody Chamber and Other Stories – Angela Carter
Dit is een van de bekendste werken van Angela Carter, een verzameling van herschreven sprookjes vanuit een feministische invalshoek. Denk aan sprookjes zoals Blauwbaard, de gelaarsde kat en verschillende varianten op Belle en het beest. Ik ben een groot fan van sprookjes, vooral als de herschrijving focus legt op vrouwen in hoofdrollen die meer doen dan “wachten op redding van de prins”. Het is een interessante roman en de schrijfstijl is heel beeldend waardoor je alle kastelen en omgevingen echt voor je ziet. Ik vond het leuk om te lezen, maar op een of andere manier greep het me toch minder dan ik had verwacht.

Trigger Warning – Neil Gaiman
Naast mooie fantasie en soms horrorachtige romans, schrijft Neil Gaiman ook erg veel korte verhalen. Deze bundel bevat een hoop uiteenlopende fictie, van een Sherlock Holmes verhaal tot een gedicht over een hospita, van een aanvullend verhaal bij de roman American Gods tot hertellingen van sprookjes. Elk verhaal is interessant, maar je weet dat er een plottwist komt of dat het verhaal “onverwacht” een stuk duisterder zal zijn. De schrijfstijl van Gaiman werkt voor het mij het best in een langer werk zoals een roman, maar dat neemt niet weg dat het een leuke verzamelbundel is. Favoriete verhalen: August Tale, The Case of Death and Honey, Orange en Feminine Endings.

Advertenties

8 gedachtes over “Ik leer korte verhalen lezen

  1. Ik begin kortverhalen ook steeds meer te waarderen. De verhalen van jouw leven en anderen van Ted Chiang staat ook nog op mijn verlanglijstje! Zelf las ik laatst Halleluja van Annelies Verbeke en dat vond ik een erg sterke bundel, zeker ook omdat alle verhalen wel thematisch met elkaar in verband staan.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.