Een verzameling graphic novels #3

Ik lees nog steeds graag graphic novels en strips, maar mijn to-readlijst wordt steeds korter en ik weet niet zo goed wat ik nog meer zou kunnen lezen. Dus mocht je aanraders hebben, laat het me vooral weten! 

Jimmy Corrigan: The Smartest Kid on Earth – Chris Ware
Jimmy Corrigan is een ongemakkelijke en eenzame man die rondom Thanksgiving een telefoontje krijgt van zijn onbekende vader om hem voor het eerst te ontmoeten. Vanwege zijn sociale ongemakkelijkheid verloopt de ontmoeting met zijn familie moeizaam. Deze hedendaagse verhaallijn wordt afgewisseld met het verleden en de kindertijd van Jimmy’s overgrootvader, die samenwoont met zijn agressieve vader tijdens de opbouw van de Chicago World’s Fair in 1893. Het is een bijzondere strip in de omgang met vorm, zo heeft het boek de vorm van een kladblok en moet je regelmatig de strip draaien om alles “juist” te bekijken. Ook zijn er pagina’s met uitknipfiguurtjes en instructie hoe je ze in elkaar moet zetten. Deze vormgeving vond ik erg interessant, ook om te zien hoe de twee verhalen elkaars parallel vormen. Nu vond ik Jimmy als hoofdpersoon wel wat saai omdat hij zo ongemakkelijk en onhandig is, maar dat is ook de reactie die de graphic novel probeert op te roepen om volledig in het verhaal te komen.

Drie schimmen – Cyril Pedrosa
Het jonge kind Joachim leidt met zijn vader en moeder een gelukkig leven in hun paradijselijke huis in de bergen wanneer drie schimmen verschijnen. De drie figuren blijven rondom het gezin hangen, totdat de ouders besluiten Joachim in veiligheid te brengen en te vluchten. Het stripverhaal is een soort sprookjesachtige allegorie voor het verlies van een kind, geïllustreerd in het zwart-wit. Ik vond het verhaal niet overal even sterk, zo is de opbouw vrij traag. Ook hebben sommige verhaallijnen en stukken zo weinig met het hoofdplot te maken dat ze een beetje verdwaald aanvoelen.

Through The Woods – Emily Carroll 
Laat je niet misleiden door de sprookjesachtige cover, deze graphic novel speelt erg met gothic en horror. Ik las deze strip vlak voordat ik ging slapen en op een gegeven moment heb ik het maar weggelegd want dat zou beter zijn voor mijn nachtrust (onder ander bij deze en deze pagina – het is horrorachtig, dus wees gewaarschuwd). De strip bevat vijf horrorachtige sprookjes, van mensen die terugkeren na de dood tot geesten en monsters die onder de huid van anderen kruipen. Soms lijkt de structuur van de verhalen erg op elkaar, maar verder is het een mooie en leuke graphic novel. Je gruwelt echt door de prachtige tekenstijl, dus het is zeker een aanrader om te lezen!

De aankomst – Shaun Tan
Deze tekstloze graphic novel volgt het verhaal van een man die zijn gezin achterlaat om als immigrant in een nieuw land een beter leven op te bouwen en zo voor zijn familie te zorgen. De man heeft moeite om zijn weg te vinden in een land met een mysterieus alfabet, wonderlijke technologie en absurde wezens die overal rondlopen. De schrijver liet zich inspireren door de emigratie van zijn eigen vader en de moed en het doorzettingsvermogen van alle migranten en vluchtelingen die in een vreemd land een nieuwe bestaan moeten opbouwen. Het is een hele mooie strip die zonder woorden een interessant verhaal weet te vertellen. Bovendien is het echt prachtig getekend, sommige tekeningen lijken wel ouderwetse foto’s.

Advertenties

Een gedachte over “Een verzameling graphic novels #3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.