Levar Burton Reads: Korte verhalen in een podcast

Ik luister graag naar podcasts voor discussies en informatie, maar soms is het ook gewoon fijn om voorgelezen te worden. Een van mijn favoriete podcasts is dan ook Levar Burton Reads, een Amerikaanse podcast waarin acteur Levar Burton verschillende korte verhalen van bekende en minder bekende auteurs voorleest. 

Persoonlijk ken ik Levar Burton vooral als Geordi La Forge uit Star Trek, maar naast acteren is Levar ook lange tijd de host van de populaire Amerikaanse kindershow Reading Rainbow geweest. De show stimuleerde kinderen om te gaan lezen en het was zo’n hit dat mensen vaak tegen Levar zeiden dat ze een Reading Rainbow voor volwassenen leuk zouden vinden. Die is er sinds vorig jaar gekomen in de vorm van een podcast, waar Levar Burton korte verhalen van allerlei genres voorleest. De auteurs verschillen bijvoorbeeld van Haruki Murakami tot Neil Gaiman. Elk verhaal is gemiddeld 40 minuten lang en begint met een paar minuten inleiding over wat de thema’s zijn en waar je op kan letten. Na het voorlezen bespreekt Levar ook kort waarom hij dit zo’n interessant verhaal vindt. Ik vind het erg leuk om naar te luisteren, omdat je zo allerlei korte verhalen leert kennen. Daarbij heeft Levar een ontzettend fijne voorleesstem en sleept hij je echt mee in het verhaal. De podcast is nu bezig met zijn tweede seizoen en omdat er al flink wat verhalen zijn om naar te luisteren, volgt hier een overzicht van mijn persoonlijke favorieten.

What It Means When a Man Falls from the Sky – Lesley Nneka Arimah
Dit is tot nu toe mijn favoriete aflevering van de hele podcast, het is een ijzersterk verhaal met een leuk sciencefictiontintje. In een toekomst waarin grote delen van de wereld vergaan zijn door klimaatveranderingen heeft een wiskundige de formule van het universum opgelost. Hierdoor kunnen natuurkundige wetten en menselijke emoties gemanipuleerd worden en dit stelt de hoofdpersoon in staat om verdriet van andere mensen weg te nemen. Een mooi en divers verhaal, zeker aanrader om naar te luisteren!

1000-Year-Old-Ghosts – Laura Chow Reeve
Het thema over nare gebeurtenissen en emoties komt ook terug in dit realistische verhaal. Een grootmoeder helpt haar familie met het omgaan van moeilijke gebeurtenissen door de herinnering in te maken in potten – op de manier zoals je bijvoorbeeld augurken of andere groentes zout en bewaard. Ik vond het een ontroerend verhaal over het verwerken van gebeurtenissen en hoe lastig dat soms is.

Repairing the World – John Chu
Stiekem vind ik de sciencefictionverhalen in de podcast het leukst, want dat is toch een van mijn favoriete genres. In dit verhaal ontstaan er steeds meer breuken tussen verschillende dimensies in de wereld en stromen andere werelden onze realiteit binnen. Een wetenschapper en taalkundige proberen samen te werken om deze gaten te repareren en leren elkaar zo ook steeds beter kennen. Naast het originele plot vind ik ook de manier waarop het verhaal gaat met problemen in huidige maatschappij (seksisme, racisme, homofobie) erg goed. Soms zijn die dingen op “magische” wijze in een sciencefictionachtig toekomstbeeld opgelost, maar het is ook goed om aandacht te besteden aan het feit dat dit niet zomaar zal verdwijnen.

The Paper Menagerie – Ken Liu
Een Chinese moeder probeert een verbinding te zoeken met haar Amerikaanse zoon door middel van origami dieren die tot ze tot leven wekt terwijl de zoon probeert om te gaan met de twee verschillende culturen waartoe hij behoort. Een mooi verhaal over verschillende culturen, taal en familie, ook een aanrader!

 

Advertenties

3 gedachtes over “Levar Burton Reads: Korte verhalen in een podcast

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.