Ik hou van lezen #33

Misschien is het je opgevallen dat deze blogposts de laatste tijd beginnen met een boek van Margaret Atwood. Ik heb namelijk een aardige verzameling van Margaret Atwood’s boeken in mijn kast staan en langzaam maar zeker werk ik me zo door haar oeuvre heen. 

Lady Oracle – Margaret Atwood
Deze roman gaat over Joan Foster, schrijfster van goedkope romantische novelles en een poëtisch orakelboek. Het verhaal begint met haar vlucht naar Italië nadat ze haar dood in scène heeft gezet. Vervolgens blikt Joan terug op haar kindertijd en haar leven met verschillende geliefdes. De roman speelt erg met donkere humor en verschillende literaire genres, maar het voelde soms wat oppervlakkig aan. Het was leuk om te lezen, maar ik vind het niet Atwood’s beste werk. Ook al past het einde perfect binnen de verschillende genres, het komt zo uit de lucht vallen dat het ook geen voldoening geeft.

Schildpadden tot in het oneindige – John Green
In mijn tienertijd was ik groot fan van de boeken van John Green, zeker rondom de tijd dat The Fault In Our Stars een enorme hype werd. Die obsessie is nu afgezwakt en meer verschoven naar John Green als persoon, want eigenlijk lijken al zijn boeken erg veel op elkaar en ze zijn allemaal redelijk pretentieus. Maar goed, nieuw boek, nieuwe kansen, dus met goede moed begon ik aan zijn nieuwste Young Adult roman. Het verhaal gaat over Aza, een tiener met hevige angstaanvallen en dwanggedachtes, die samen met haar beste vriendin Daisy een mysterie van een voortvluchtige miljardair gaat oplossen. Zo staat het op de achterkant van het boek, maar het gaat voornamelijk over Aza en haar dwanggedachtes. Het boek geeft een realistisch beeld van mentale ziekte en hoe spiralen van dwanggedachtes je in hun greep kunnen houden en is daarom belangrijk voor alle mensen die geen beeld hebben bij dit soort dingen. Tegelijkertijd zat ik me te ergeren aan het plotverloop en hoe metaforisch deze tieners praten. Mijn grootste ergernis lag echter bij de therapeut die allemaal literaire citaten aanhaalt in therapie – misschien mijn eigen ervaring, maar zo’n therapeut ben ik nog nooit tegengekomen. Dus ja, het is een interessant en leuk boek, maar je moet wel ingesteld zijn op de typische John Green schrijfstijl.

De engelenmaker – Stefan Brijs 
Na bijna twintig jaar keert dokter Victor Hoppe terug naar zijn geboortedorp met drie jonge baby’s. De dorpelingen reageren nogal argwanend op zijn komst en de kinderen die zelden gezien worden. De geruchten verspreiden zich snel en men vraagt zich af of de kinderen ziek zijn, maar er blijkt zowel met de kinderen als met de dokter zelf een hoop meer aan de hand te zijn dan iedereen denkt. Ik lees niet zoveel Nederlandse fictie, maar deze roman vond ik erg leuk en interessant. Het verhaal is fijn geschreven en de bijna sciencefictionachtige omgang met onderwerpen zoals wetenschap, geloof en macht is erg interessant. Bovendien vond ik de manier waarop je dokter Hoppe leert kennen door de sociale controle en geruchten van de dorpelingen ook een interessant perspectief om de spanning op te bouwen.

Raven Girl – Audrey Niffenegger 
Op een dag vindt een eenzame postbode een gewonde raaf en neemt haar mee naar huis. De man en de raaf worden verliefd op elkaar en krijgen een kind, een meisje die raventaal spreekt en vast zit in een menselijk lichaam. Gelukkig blijkt er een dokter te zijn die met moderne technologie haar vleugels wil geven. Klinkt een beetje apart, maar het is een modern en duister sprookje, geïllustreerd met mooie tekeningen van het ravenmeisje. Het verhaal is helaas vrij kort en het einde is te abrupt voor mijn smaak, maar het blijft een leuke novelle om te lezen.

 

Advertenties

2 gedachtes over “Ik hou van lezen #33

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.