Harry Potter on drugs? Twee Young Adult boeken die tegenvielen

Ik doe niet anders dan ingewikkelde literatuur lezen voor mijn studie, dus in mijn vrije tijd vind ik het fijn om niet al mijn hersencellen te moeten inspannen wanneer ik een boek lees. Young Adult is dan een goede leesoptie, maar helaas heb ik de laatste tijd een aantal Young Adult boeken gelezen, voornamelijk fantasy, die toch teleurstellend  waren en waar ik enigszins mijn frustraties over wil delen. 

De magiërs – Lev Grossman
Op dringend verzoek van mijn zusje ben ik dit boek gaan lezen, omdat ze nodig met iemand over deze bizarre wereld moest praten. Volgens de omslag is dit “de betere Harry Potter voor volwassenen,” wat eigenlijk al te hoge verwachtingen schept. Toch zit er een kern van waarheid in deze bewering, want het verhaal is één grote voorspelbare mengeling van Harry Potter en Narnia on drugs. In deze roman ontdekt de tiener Quentin dat hij magie heeft en gaat vervolgens naar een soort Harvard voor tovenaars terwijl hij geobsedeerd is door een boekenserie waarin een aantal kinderen een magisch land ontdekken. Korte samenvatting: Iedereen is voor zijn 20e alcoholist en depressief, mensen hebben orgies in de vorm van poolvossen en als je bent afgestudeerd krijg je een duivelse kwelgeest in je huid getatoeëerd. Dat zou wellicht nog vermakelijk kunnen zijn als het verhaal niet zo vreselijk slecht geschreven was. Personages die plots verdwijnen, dingen die nauwelijks worden uitgelegd en dan opeens Zeer Belangrijk Zijn en wel meer incidenten waardoor het plot aan alle kanten rammelt. Met andere woorden, als je zin hebt in goede magie, moet je misschien maar Harry Potter gaan herlezen. Nu is er ook een tv-show van de boekenserie gemaakt en die schijnt beter te zijn, maar ik werd zo moedeloos en wanhopig van dit boek dat ik wel weer genoeg te weten ben gekomen over deze wereld.

The Darkest Part of the Forest – Holly Black
Hazel woont met haar broer Ben in Fairhold, een dorp waar elven en magische wezens in de bossen wonen en waar toeristen selfies maken bij de magische glazen kist waar een mannelijke elf al eeuwen slaapt. Hazel en Ben groeiden op met verhalen over de gruwelijke wezens in het bos en waren allebei verliefd op de slapende jongen in de kist. Totdat, jawel, de glazen kist op een dag kapotgeslagen is en de elf is verdwenen. Vergeleken met De magiërs viel de teleurstelling bij dit boek redelijk mee, aangezien het ook een aantal positieve kanten heeft. Op diversiteit scoort het boek goed en de omgang met sprookjes en volksverhalen is erg origineel. Tegelijk vond ik het plot op sommige punten, waaronder de romantiek en de rol van de ouders, ontzettend ongeloofwaardig, zelfs als het gaat over elven en andere magische wezens. Het verhaal sloot voor mijn gevoel soms ook raar op elkaar aan. Dit kan dus een leuk Young Adult boek zijn, maar je moet er niet teveel over nadenken of te hoge verwachtingen hebben.

Advertenties

2 gedachtes over “Harry Potter on drugs? Twee Young Adult boeken die tegenvielen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.