Ik hou van Nederlandse poëzie #3

Er bestaat zoveel poëzie in Nederland dat je je misschien afvraagt waarom ik deze specifieke poëziebundels ben gaan lezen. Mijn leeslijst voor poëzie is altijd een mengeling van verplichtingen (studie/leesclub), aanbevelingen van vrienden die er veel meer verstand van hebben dan ik en dingen die ik zelf ben tegengekomen. Carmien Michels was bijvoorbeeld verplicht voor de leesclub en Ingmar Heytze wou ik als fan zelf graag lezen. Maar ik hou ook erg van aanbevelingen, dus als je een dichtbundel hebt die ik absoluut moet lezen, laat het me weten! 

We komen van ver – Carmien Michels
Carmien Michels won het NK-Poetryslam in 2016 en We komen van ver is haar debuutdichtbundel. Haar achtergrond in slamgedichten is merkbaar in de ritme en rijm van haar poëzie, waardoor de gedichten fijn lezen. De bundel is opgedeeld in verschillende hoofdstukken over familie, liefde en steden met zinnen als “Voor ik kon praten slikte ik alle melkwegen / weg zonder spijt ik excuseer me dagelijks / voor deze mensheid voor de dood.” Het is mooie poëzie om te lezen, maar niet alle gedichten vond ik even sterk en veel beelden wisten me niet te raken (ter verheldering; dat betekent niet dat ik de poëzie gelijk slecht vind, maar het is wel iets wat ik persoonlijk zoek in gedichten). Toch is het zeker een fijne bundel om te lezen of voordrachten van te bekijken! Favoriete gedichten zijn Het begon en Tocht.

De oksels van de bok – Annemarie Estor 
De gedichten in deze bundel vertellen de liefdesgeschiedenis van een jonge vrouw en de mythische sater Izem. Hun relatie draait om verslaving en toewijding als Izem de vrouw helemaal in zijn macht krijgt en hij haar probeert te bezitten. De poëzie is erg beeldend en zintuigelijk geschreven en interessant om te lezen. Bovendien hou ik wel van een duidelijk verhaallijn in een bundel, dus dat is ook fijn. Tegelijkertijd heb ik moeite met de stereotypering en representatie van Izem die telkens in verband wordt gebracht met het Oosten en de Islam. Nu is een recensie geopperd dat er door de vele intertekstuele verwijzingen juist “onbeslisbaarheid” ontstaat op dit gebied, maar daar ben ik het niet mee eens. Toch heb ik wel favoriete stukjes uit de bundel zoals “van de tuin van de waanzin was hij het geweldigste groen” en “grijnzend tolde de taal, ik veterde een touw en hing mijn beeld aan balken”.

Kwaad gesternte – Hannah van Binsbergen
Kwaad gesternte is het debuut van Hannah van Binsbergen, die er de VSB poëzie prijs voor gewonnen heeft. Helaas is het ook een bundel waar ik nogal gemengde gevoelens over heb. Het was leuk om te lezen, maar ik vond de beelden en zinnen soms tegen het cliché aan zitten en het taalspel niet zo bijzonder terwijl de bundel in recensies geprezen wordt voor de complexiteit. Dus of ik heb de bundel erg slecht gelezen of ik hou gewoon meer van de “simpele” poëzie (wat je eigenlijk niet mag zeggen als je literatuur studeert). Hoe dan ook, die complexiteit is mij niet zo opgevallen. Misschien moet ik het nog een keer lezen om het meer te waarderen, maar het kan ook gewoon geen bundel voor mij zijn. Toch had ik enkele favoriete gedichten, zoals Disneygirls (1957) en Het museum.

Utrecht voor beginners & gevorderden – Ingmar Heytze
Dit is een verzamelbundel van alle gedichten die Heytze heeft geschreven over Utrecht, als stadsdichter, voor de krant of in opdracht voor een speciale gelegenheid in Utrecht. Hoewel ik erg fan ben van Heytze en mijn lievelingsgedicht in deze bundel staat, vond ik de poëzie tegenvallen. De beelden die gebruikt worden voor Utrecht keren overal hetzelfde terug waardoor alle gedichten erg op elkaar gaan lijken. Ik vond erg leuk om te lezen vanwege de grappige feitjes over Utrecht, niet om de poëzie zelf. Wist je bijvoorbeeld dat de Harry Potter Fanclub in 2007 geprobeerd heeft om de Potterstraat te veranderen in de Harry Potterstraat omdat het niet duidelijk was naar welke Potter werd verwezen? Niet gelukt helaas. Mocht je nog nooit iets van Ingmar Heytze gelezen hebben, dan zou ik je niet aanraden om hier mee te beginnen, want ik vind het niet echt een goede representatie van zijn andere dichtwerk. Hoe dan ook, ik had wel favoriete gedichten in de bundel zoals Sterren boos op sterrenwacht, Conversatie en Geen muur. 

Advertenties

2 gedachtes over “Ik hou van Nederlandse poëzie #3

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.