Ik hou van lezen #34

Dit is een verzameling van boeken die ik eigenlijk al een behoorlijke tijd geleden gelezen heb. Vanwege mijn scriptie heb ik nu weinig tijd en zin om in mijn vrije tijd met literatuur bezig te zijn want ja, mijn hersenen verwelkomen nu graag een andere vorm van ontspanning dan nog meer lezen. 

The Sleeper and the Spindle – Neil Gaiman
Dit korte verhaal is een geïllustreerde hertelling van het sprookje van Doornroosje en Sneeuwwitje, met een beetje horror en duistere plottwists zoals je dat van Neil Gaiman gewend bent. De illustraties zijn echt prachtig, dit is zeker een van de best geïllustreerde boeken die ik ooit heb gelezen. Helaas bleek ik wel verkeerde verwachtingen van het boek te hebben. De bekendste illustratie die ik al meerdere keren in boekenwinkels en op internet voorbij had zien komen is de kus van Sneeuwwitje en Doornroosje – met als gevolg dat ik dacht dat dit een queer hertelling van het sprookje was. Helaas, dat bleek absoluut niet het geval te zijn, want op die zoen na is er niets LGBTQ+ aan het sprookje en dat vond ik wel jammer. Maar dat neemt niet weg dat het zeker een aanrader is om deze korte novelle te lezen!

Haroun and the Sea of Stories – Salman Rushdie 
Ik had al eerder het tweede deel uit deze serie voor “kinderen” gelezen, Luka and the Fire of Life, maar nu moest ik voor de studie ook het eerste deel lezen. Haroun is de zoon van de beroemde verhalenverteller Rashid. Wanneer zijn vader opeens zijn talent voor verhalen vertellen verliest, komt Haroun er achter dat hij het magische water moet vinden waardoor zijn vader verhalen ontving. Hij belandt zo op de tweede maan van de Aarde met de grote oceaan van verhalen. Het is leuk geschreven en Haroun maakt een heleboel mee tijdens zijn verblijf op deze maan. Het zal vast een kind niet zoveel uitmaken, maar zelf vond ik Luka and the Fire of Life net iets leuker vanwege alle taalgrapjes en verwijzingen naar moderne cultuur.

4.48 Psychosis – Sarah Kane
Waarschuwing: dit is alles behalve een vrolijk toneelstuk, want het gaat over iemand met een zware depressie die zelfmoord overweegt. De ik-figuur spreekt over moeilijkheden met haar ziekte, medicatie, gesprekken met dokters en de drang om zelfmoord te plegen en hoe mensen daar mee om moeten gaan. Ik vond het heel interessant en ook verdrietig om te lezen want het is zo moeilijk om iets zo onbegrijpbaar pijnlijk voor anderen te verwoorden in tekst. Bovendien is de vorm ook bijzonder, er is veel gebruik van witregels die ik niet zou verwachten in een “normaal” toneelstuk. Door gebrek aan personages of dramatische vorm kun je dit ook lezen als één lange monoloog of gedicht. Je moet er even mentaal op voorbereid zijn, maar het is mooi om te lezen!

Oorsprong – Dan Brown
De enige thrillerachtige romans die ik lees zijn van Dan Brown en in dat opzicht is het mijn guilty pleasure. In Oorsprong moet professor Langdon de grote ontdekking van futuroloog Edmond Kirsch helpen bekend te maken, terwijl vijanden die verbonden lijken te zijn met het Spaanse Koninklijk Huis hem proberen te stoppen. Nu weet ik dat je geen literair hoogstandje moet verwachten van Dan Brown, maar mijn geduld werd wel enorm op de proef gesteld bij deze roman. Om nu na elke tien zinnen te benadrukken hoe immens wereldschokkend deze ontdekking is en pas na drie kwart (400 pagina’s) enigszins toelichting te geven op wat die ontdekking kan zijn, wekte bij mij vooral irritatie op en eerder motivatie om te stoppen met lezen dan door te gaan. Bovendien vond ik het plot ook redelijk voorspelbaar, dus ja, het leest fijn weg, maar ik heb wel interessantere boeken van Dan Brown gelezen.

 

Advertenties

Een gedachte over “Ik hou van lezen #34

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.