Ik hou van lezen #36

Even een korte disclaimer over deze reviews – de eerste twee boeken heb ik gelezen tijdens het schrijven van mijn scriptie. Achteraf gezien was dat misschien niet zo handig, want ik heb gemerkt dat ik in die tijd erg snel geïrriteerd was door alles wat ook maar stom of problematisch zou kunnen zijn. Waarschijnlijk zijn mijn lezingen van de eerste boeken daarom iets negatiever dan normaal. 

Zeik niet zo – Anouk Kemper, Lianne Marije Sanders en Suzette Hermsen 
In de media bestaat het beeld van millennials als een groep verwende jongvolwassenen die niet kunnen omgaan met tegenslagen, alles van papa en mama krijgen en graag zichzelf gaan ontdekken in Azië. Journalisten Anouk, Suzette en Lianne proberen in deze bundel columns een beeld te schetsen van het realistische, normale en saaie leven van de millennial. Het is lekker luchtig geschreven en sommige dingen waren wel herkenbaar, maar over het algemeen vond ik dit boek, ondanks de titel, toch erg veel gezeik. Op een gegeven moment vallen de wijze levenslessen in herhaling en de meeste “leuke” grapjes vond ik vooral irritant en niet echt grappig. Misschien is dit een lekker luchtig boek voor op vakantie, maar ik was er niet van onder de indruk.

Aantekeningen over het verplaatsen van obelisken – Arjen van Veelen
Een jonge schrijver reist naar Alexandrië om de boeken van zijn overleden beste vriend Thomas in de grote bibliotheek te zetten. Tijdens zijn tochten door de stad denkt hij terug aan hoe de vriendschap met Thomas verlopen is en hoe het zijn leven heeft beïnvloed.  Ik vond het een mooie roman over verlies en rouw en bij vlagen moest ik ook lachen om het verhaal (bijvoorbeeld wanneer de hoofdpersoon een doktersverklaring probeert te krijgen door te doen alsof hij mentale steun van zijn huisdier nodigt heeft om zo zijn kat mee te nemen in het vliegtuig naar Amerika). Tegelijkertijd zat ik me te ergeren aan het karakter van Thomas, vooral zijn houding van “zie mij elitair slim en onbegrepen poëtisch zijn” in de eerste hoofdstukken vond ik irritant. Dat neemt gelukkig wel af gedurende de roman, maar het stoorde me af en toe.

Kolja – Arthur Japin
Pjotr Tsjaikovski is een van mijn favoriete componisten, dus deze Arthur Japin roman over zijn leven en zijn familie kon ik dan ook niet laten liggen. Het boek gaat over Pjotr, zijn broer Modest en de doofstomme jongen Kolja waar ze zich over ontfermen. De observaties van Modest over de opvoeding van Kolja in het verleden worden afgewisseld met hoe Kolja in het heden de plotselinge dood van Pjotr probeert te ontrafelen. Ik wist bijna niets over het leven van Tsjaikovski en heb met veel plezier deze roman gelezen. De afwisseling van verhaallijnen sluit erg goed bij elkaar aan en het is fijn geschreven, zeker een aanrader om te lezen als je zin hebt in een historische roman.

Concept M – Aafke Romeijn 
In Concept M bestaat de bevolking van Nederland voor een deel uit kleurlozen, mensen geboren met een mysterieuze ziekte die broze botten, grijze haren en andere fysieke problemen veroorzaakt. Door de dure medicatie en de maatschappelijke aanpassingen voor de kleurlozen wordt de economie en de samenleving steeds meer ontwricht. In de roman volg je hoe de jonge kleurloze Hava zich aansluit bij een radicale groep die kleurloosheid wil stoppen. Het is een actuele roman die ook voor een groot deel gaat over politiek en de rechten van minderheden. Ik vond het erg interessant om te lezen, vooral de manier waarop politiek samenkomt met Hava’s radicalisering en de debatten over de kleurlozen. Tegelijkertijd is het jammer dat Hava de enige kleurloze is in het boek en we enkel haar beperkte perspectief krijgen op kleurloosheid. Zoals in deze review genoemd wordt, hebben kleurlozen een eigen gemeenschap, een eigen cultuur? Je komt niet veel hierover te weten. Maar misschien komt dit naar voren in een vervolg, waar ik zeker op hoop. In ieder geval is dit boek een enorme aanrader! En nog een extra tip, de roman is helemaal gratis te beluisteren op Spotify.

Advertenties

Een gedachte over “Ik hou van lezen #36

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.