Ik leer korte verhalen lezen #2

Ik kom eigenlijk het meest in aanraking met korte verhalen door te luisteren naar de podcast Levar Burton Reads, maar zo nu en dan is het ook fijn om een fysieke bundel te lezen. 

Queer – Nienke van Leverink (samengesteld) 
Dit is niet echt een korte verhalenbundel, maar eerder een bloemlezing van prozafragmenten en gedichten gethematiseerd rondom de LHBT+ representatie in de Nederlandse literatuur. Denk aan gedichten van Lieke Marsman en Hans Warren en fragmenten uit het werk van Hanna Bervoets en Doeschka Meijsing. Zoals met alle bloemlezingen vond ik een aantal verhalen erg leuk, maar veel vond ik gewoon oké en niet erg bijzonder. De bundel is niet ingedeeld op bepaalde letters (lesbisch, trans, etc.) of een chronologie en ik begrijp die keuze, maar mijn kennis van Nederlandse literatuur is vrij beperkt en zonder jaartallen vond ik het af en toe lastig om de context van een verhaal in te schatten. Ook vroeg ik me soms af (voornamelijk bij de gedichten) wat deze tekst nu precies queer maakt. Hoewel de bundel evenveel aandacht probeert te besteden aan verschillende aspecten van queerness, is het ook jammer dat vrijwel alle gekozen schrijvers wit zijn. Deze kritiekpunten terzijde, vond ik het leuk om via deze bloemlezing meer inzicht te krijgen in de Nederlandse queer literatuur. Favoriete fragmenten zijn “Wiegeliedje voor wie alles moet” van Lieke Marsman en “Olijfje” van Helga Ruebsamen.

Gifjes – Daan Windhorst
Gifjes is een verzameling satirische verhalen die nog het best omschreven kunnen worden als ideeën voor Black Mirror afleveringen. Vaak hebben de korte verhalen een dystopisch tintje, zoals in “De apocalyps / vertraging,” waar de wereld vergaat en mensen overleven in een verbouwd treinstation. Veel stukken gaan over de rol van technologie, zoals in “Liefde, eigenlijk,” wanneer mensen met medicijnen hun persoonlijkheid kunnen aanpassen . Een van mijn andere favoriete stukken uit de bundel was het kranteninterview met God. Ik vond het leuk om te lezen, maar soms bleven de verhalen iets te oppervlakkig en te kort voor het satirische concept wat ze willen uitwerken. Sommige verhalen voelden echt als een begin of een opzetje voor iets groter dat dan niet kwam, maar misschien vond ik het ook gewoon jammer dat sommige originele ideeën maar twee pagina’s kregen. Toch heb ik genoten van de bundel en is het zeker een aanrader als je wat leuke Nederlandse satire wilt lezen!

Selected Stories of Philip K. Dick – Philip K. Dick
Dit is een verzameling korte sciencefiction verhalen van Philip K. Dick, de schrijver van onder andere Do Androids Dream of Electric Sheep?. Ik heb twee romans van deze schrijver gelezen en die vond ik erg goed, dus ik had hoge verwachtingen van zijn korte verhalen. Helaas viel de bundel behoorlijk tegen, want elk verhaal heeft een vergelijkbaar plot en hoofdpersonage. Een alledaagse man met een irrelevante vrouw/secretaresse/vriendin komt in conflict met aliens/tijdreizen/technologie. Je weet dat er een plottwist komt, de koude oorlog belangrijk is en dat het tragisch eindigt. Natuurlijk zijn sommige verhalen best origineel en leuk om te lezen en ik begrijp dat dit 30 jaar geleden een stuk baanbrekender was dan nu, maar toch was ik teleurgesteld.

Halleluja – Annelies Verbeke
Deze bundel bevat vijftien verhalen over transformaties, een begin van het leven of een nieuw einde. Dat klinkt erg vaag, maar beter kan ik het niet omschrijven. De bundel begint met een verhaal van een huilende baby die huilt omdat hij alwetend is en dus op de hoogte is van al het verdriet en leed dat hij nog mee zal gaan maken. Maar het gaat bijvoorbeeld ook over een koppel dat prehistorisch in de wildernis wil leven en een auteur die op een ochtend wakker wordt als een beer. Af en toe is het vrij komisch, maar een melancholische stemming heeft vaker de overhand. Het is een leuke bundel om te lezen, maar ik was helaas niet omver geblazen door de verhalen.

Advertenties

2 gedachtes over “Ik leer korte verhalen lezen #2

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.