Ik hou van graphic novels #4

Ondanks al mijn gezeur over mijn scriptie, heb ik nooit duidelijk uitgelegd waar ik het over geschreven heb. Eigenlijk had ik verwacht dat ik een roman zou bestuderen, maar een stripboekenserie van Margaret Atwood kwam op mijn pad en aangezien zij een van mijn favoriete auteurs is, kon ik het niet laten om dit als scriptieonderwerp te gebruiken. 

Angel Catbird – Margaret Atwood / Johnnie Christmas / Tamra Bonvillain
Ik heb mijn scriptie geschreven over Angel Catbird, een driedelige stripboekenserie gemaakt door Margaret Atwood in samenwerking met stripboekentekenaar Johnnie Christmas. Het gaat over wetenschapper Strig Feleedus, die per ongeluk in aanraking komt met zijn eigen experiment waardoor zijn DNA samenvloeit met weefsel van een kat en een uil. Feleedus blijkt vervolgens niet het enige half-dier te zijn en samen met andere half-katten, half-raven, half vampier-kat-vleermuizen moet hij de wereld gaan redden. In mijn scriptie keek ik vooral naar de relatie tussen mensen, dieren en de verantwoordelijkheid van mensen voor andere levenssoorten en dat was erg interessant, maar als ik een review moet geven van de leeservaring, dan raad ik je de serie echt af. Het verhaal is voorspelbaar en er gebeurt vrijwel niets, de humor is erg flauw en de helft van de comics bestaan uit extra tekeningen en achtergrondinformatie over het tekenproces. Als je zin hebt in een simpel superheldenstripverhaal is het misschien leuk, maar ik vond de serie tegenvallen.

Fables, Vol. 1: Legends in Exile – Bill Willingham 
Fables is een stripboekenserie over sprookjesfiguren die proberen te overleven in de ‘gewone’ wereld van New York. Hun thuislanden zijn bezet door de kwaadaardige Tegenstander, waardoor Sneeuwwitje, Belle en het Beest en vele andere sprookjesfiguren in Amerika moeten wonen. In het eerste deel van de strip gaat het voornamelijk over de moord op Rose Red, de zus van Sneeuwwitje, en hoe de sheriff (de Boze wolf) het mysterie onderzoekt. Het is erg leuk om te lezen hoe het moderne en bizarre leven van de sprookjesfiguren er uit kan zien, maar het detectiveplot was vrij vaag uitgewerkt. Gelukkig is het detectivethema vooral overheersend in het eerste deel van de serie en speelt het niet zo’n grote rol in de rest van de comics. Ondertussen ben ik vijf verzamelalbums verder en het verhaal wordt echt een stuk beter, een aanrader als je ook van volwassen sprookjeshertellingen houdt!

Blue is The Warmest Color – Julie Maroh
Wanneer de tiener Clementine een gaybar bezoekt, raakt ze helemaal in de ban van Emma, een punkmeisje met blauw haar. Clementine probeert vervolgens om te gaan met deze verliefdheid en haar homofobische omgeving. Nu moet ik zeggen dat ik de verfilming van de strip zo afgrijselijk saai vond dat ik halverwege gestopt ben met kijken, maar zelfs met de laagste verwachtingen ooit was ik toch teleurgesteld. De enige positieve dingen in de strip zijn de prachtige illustraties en de duidelijke representatie van de verwarrende gevoelens over liefde en passie, want tegen het einde ontspoort het verhaal compleet en gebeuren opeens allerlei dingen tegelijk zonder duidelijke uitleg. Ook vond ik dat bepaalde aspecten van het verhaal onterecht geromantiseerd worden terwijl het een behoorlijk problematische relatie is. Maar goed, ik las dit voor onze leesclub en niet iedereen vond het zo vreselijk dus het leverde wel een leuke discussie op.

Swallow Me Whole – Nate Powell 
Deze graphic novel gaat over de tieners Ruth en Perry, een broer en zus die allebei lijden aan schizofrenie. Tussen spanningen thuis en op school, een oma die op sterven ligt en relaties door proberen Ruth en Perry om te gaan met hun mentale ziekte. Er is een interessante dynamiek tussen beeld en tekst, zo ziet Ruth overal insecten die anderen niet zien en beginnen deze langzaam haar leven helemaal over te nemen. Tegelijkertijd laat de strip scherp zien hoe de maatschappij reageert op mentale ziektes. Ruth wordt ‘onhandelbaar’ genoemd terwijl haar gedrag logisch is in de context van haar hallucinaties, terwijl Perry’s schizofrenie afgedaan wordt als stress omdat het niet zijn sociale leven en school beïnvloedt. Een mooi getekende graphic novel met een interessant verhaal, zeker een aanrader om te lezen!

Advertenties

2 gedachtes over “Ik hou van graphic novels #4

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.