Ik hou van films #16

Ik hou niet zo van Nederlandse films omdat het vaak niet mijn genre is (ik kijk graag naar aliens, musicals of iets met dood en verderf), maar de film Zomer is zo mooi en voor alle Call Me By Your Name fans echt een aanrader! 

Zomer (2014)
Voor iedereen die helemaal lyrisch was over Call Me By Your Name – dit is de Nederlandse variant over twee meisjes die op elkaar verliefd worden in een klein dorp ergens in Nederland. In plaats van lange shots van het Italiaanse landschap zie je hier veel beelden van fietsende mensen door de weilanden en de film gaat ook deels over de problemen in een plattelandsomgeving. Zo was er een redelijk onverwachte (en nare) scène waarin een meisje wordt verkracht door een boerenknecht die vervolgens van zijn vader een krat appels moet brengen om zo “sorry” te zeggen. Het is realistisch en af en toe deprimerend, maar ik vond het een van de beste Nederlandse films die ik in tijden gezien heb. Het schetst een realistisch beeld van de plattelandsomgeving maar is ook grappig en positief, ondanks de deprimerende situaties. Zeker een aanrader om te kijken!

West Side Story (1961)
Na ongeveer maanden de soundtrack van The Phantom of the Opera te hebben grijsgedraaid, was het tijd om een andere musicalklassieker te bekijken. West Side Story is een adaptatie van Romeo en Julia in de achterbuurten van New York. Twee rivaliserende straatbendes, de Sharks en de Jets, vechten het met elkaar uit terwijl van Maria van de Sharks en Tony van de Jets verliefd worden op elkaar. Het is een leuke film met veel dans en mooie liedjes, maar het zal niet mijn favoriete musicalfilm ooit worden. Hoe mooi het ook gefilmd is en hoeveel er ook gedanst wordt, de film is af en toe echt te traag voor mij. En ik weet dat het romantisch moet zijn, maar ik ergerde me ook een beetje aan de “ik hou van je” uitspraken van personages die nauwelijks met elkaar gepraat hebben. Maar goed, de soundtrack blijft geweldig en is zeker het luisteren waard.

Disobedience (2017)
Deze film gaat over traditie, geloof en de vrijheid om te zijn wie je bent binnen die kaders. Na de dood van haar vader keert Ronit terug naar de orthodoxe joodse gemeenschap waarvan ze vervreemdt is, inclusief haar beste vrienden Esti en Dovid die nu met elkaar getrouwd zijn. Tijdens haar verblijf worden Esti en Ronit weer verliefd op elkaar. Ik vond het een mooie film over de liefde tussen twee vrouwen, maar de uitwerking van de personages en het plot is vrij oppervlakkig. Er wordt niet over hun gezamenlijke verleden gesproken en ook in het heden praten personages niet heel erg over de situatie waardoor het verhaal een laag diepgang miste om een connectie met de emotionele scènes te voelen. Dus ja, ik was een beetje teleurgesteld door deze film.

Blindness (2008)
Een stad wordt geteisterd door een epidemie van blindheid wanneer mensen een voor een plotseling een “melkachtige witheid” zien. In de film volg je hoe een dokter en zijn vrouw, die om mysterieuze reden als enige haar zicht behoudt, in quarantaine worden geplaatst en hoe deze blinde mensen zichzelf maar moeten zien te redden. Ik had het boek gelezen waarop de film gebaseerd is, dus zo af en toe miste ik een beetje de spanning van hoe het zou gaan aflopen (maar dat ligt geheel aan mij en niet aan de film), maar ik vond het leuk om te zien. Wees wel gewaarschuwd, er komen af en toe wel echt ranzige scènes in voor.

Advertenties

2 gedachtes over “Ik hou van films #16

  1. Ik vond Blindness soms inderdaad wat ranzig om naar te kijken, maar het is wel een heel geslaagde boekverfilming wat mij betreft. De duistere sfeer uit het boek is heel goed naar het scherm vertaald.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.