Ik ben tegenwoordig een “flexi” veganist

Oktober is de maand van de vegan challenge, een uitdaging om zoveel mogelijk veganistisch te eten. Ik blog er nauwelijks over, maar ik ben best veel bezig met veganistisch koken en daarom leek dit me een perfecte gelegenheid om daar eens iets meer over te vertellen (op de foto zie je trouwens een lekkere vegan pizza bij Snckbr in Utrecht – ik zou eigenlijk een foto van mijn eigen kookkunsten moeten hebben, maar ik maak zelden eetfoto’s die er een beetje charmant uit zien). 

Veganisme houdt in dat je geen dierlijke producten eet, dus geen vlees/vis/zuivel/eieren/honing en dergelijke. Ik noem mezelf een “flexi” veganist, want zodra ik de deur uit ga en afhankelijk ben van anderen voor mijn eten (familie, vrienden, aanbod in restaurants, het feit dat ik in een ijswinkel werk met veel lekker roomijs) eet ik toch vaak vegetarisch. Natuurlijk, je kan etentjes van te voren plannen, zelf koken bij familie en er zijn duizenden blogs geschreven over veganist zijn in sociale situaties, maar het is voor mij een principe van pick your battles. Ik vind het superlief als mensen rekening met mij houden, maar ik verwacht het van niemand en ik heb zelf ook niet de energie om alles telkens te regelen. Mijn eetpatroon wisselt dus van week tot week. Ben ik zelf veel thuis, regel ik mijn eigen eten, dan eet ik 100% veganistisch. Ben ik een weekend bij mijn ouders, dan is het zo’n 70%, het hangt een beetje van mijn planning af. Het helpt ook dat in mijn omgeving veel mensen veganistisch eten, zoals mijn huisgenoot en mijn zusje. Waarom ik veganistisch eet? Toen ik op kamers ging wonen ben ik vegetarisch geworden, omdat het me beter voor de wereld leek. Dat ging vrij makkelijk, vooral omdat ik niet kon koken en als je nooit leert om vlees te bereiden, kom je ook niet echt in de verleiding. De overstap naar veganisme was op de meeste vlakken niet heel groot omdat veel recepten die ik gebruikte als vegetariër vaak veganistisch waren. Bovendien at ik al weinig zuivel omdat ik niet van melk/yoghurt/kaas als losse producten hou. Het probleem zat meer in ijs, pannenkoeken, taart en pizza’s, maar ondertussen kan ik goede veganistische pannenkoeken maken en koekjes bakken.

Hoewel ik van uitgebreid en experimenteel koken hou, ben ik nu eenmaal ook een arme en drukke student, daarom deze verzameling van (relatief makkelijke) maaltijden die ik vaak eet. De meeste zijn veganistisch en de vegetarische opties zijn makkelijk aan te passen. Misschien haal je er inspiratie uit om minder vlees of andere dierlijke producten te eten!

Advertenties

Een gedachte over “Ik ben tegenwoordig een “flexi” veganist

 1. Hoi Karlijn,

  Via de Groene Meisje kwam ik op jou blog terecht en heb weer inspiratie opgedaan voor nieuwe maaltijden, dankjewel :)
  Ik wil graag met je delen waarom ‘flexi veganist’ niet echt bestaat denk ik; veganisme is een ethische beslissing en niet een dieet keuze; wat plantaardig eten wel is.
  Veganisme is in de basis geen dieet (ook al is het hierin het meest zichtbaar); het is het verschil tussen leven en dood, slavernij van dieren en vrijheid, misbruik en het recht van dieren op hun eigen leven. Voor elk dierlijk product worden dieren uitgebuit en gedood. Dit is iets waar ik persoonlijk niet aan bij wil dragen en ik hoop dat steeds meer mensen ervoor kiezen hier niet meer aan bij te dragen en veganist worden <3
  Met andere ethische kwesties (bijvoorbeeld in menselijke context) zullen we ook nooit zeggen ik mishandel maar voor 70% want dat is soms makkelijker. Ik kan me voorstellen dat dit super hard klinkt en dat vind ik zelf ook eerlijk gezegd, maar toen iemand dit laatst tegen mij zei schrok ik en dacht ik 'ja je hebt gelijk' (ook al leef ik zelf volledig veganistisch, toch raakte deze opmerking me) Ik wil dit graag met je delen omdat ik hoop je juist te inspireren om ervoor te kiezen om veganistisch te leven; de dieren rekenen op ons <3

  Met al jou recepten en mooie blog kun je zoveel mensen inspireren om ook vanuit compassie en liefde naar alle levende wezens te leven.
  Nogmaals ik hoop dat je dit berichtje wilt ontvangen en weet dat ik het niet slecht bedoel.

  En ohja voor ik het vergeet nog wat links voor goede tiramisu ;)
  https://solancha.com/vegan-tiramisu-recipe-the-perfect-replica-of-the-italian-tiramisu/
  http://www.crazyvegankitchen.com/vegan-tiramisu-that-totes-doesnt-taste-vegan/
  https://veganchallenge.nl/recepten/tiramisu/
  https://www.ah.nl/allerhande/recept/R-R1189771/vegan-tiramisu

  Groetjes,
  Gitte

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.