Ik hou van lezen #38

Ondanks de mooie voorkant van Alter Ego was ik echt diep teleurgesteld door dit boek, misschien zelfs wel een van de meest tegenvallende boeken die ik dit jaar heb gelezen. 

Alter ego – Marissa Meyer
Alter ego gaat over een wereld waarin mensen met bijzondere gaves zijn verdeeld in twee kampen, de Rebellen en de Anarchisten. Nova, het nichtje van een verslagen Anarchist, haat de superhelden die vrede en orde willen herstellen en infiltreert de Rebellen waar ze Adrian ontmoet. Misschien klinkt dit bekend, want het boek is letterlijk X-Men in Young Adult vorm. De verscheidenheid aan originele gaves (een meisje dat in een zwerm vlinders kan veranderen, tekeningen die tot leven komen) vond ik leuk gedaan. Ook de diversiteit van de personages, zoals dat Adrian twee vaders heeft, is een verbetering na de Lunar series. Helaas vond ik de rest van het boek ontzettend voorspelbaar, zoals de perspectieven op goed/kwaad en wie blijft leven en doodgaat. Begrijp me niet verkeerd, niets is realistisch bedoelt aan een serie over mensen met superkrachten, maar het gedrag van Adrian’s ouders en het feit dat tieners het gevaar moeten bestrijden en de superheld uithangen vond ik vrij ongeloofwaardig en slecht geschreven.

Future Home of the Living God – Louise Erdrich 
In deze roman volg je de zwangere Cedar, die voor het eerst contact maakt met haar biologische Ojibwe familie terwijl het evolutieproces in de wereld langzaam begint om te keren. Er ontstaan nieuwe dieren, het weer verandert en kinderen worden nauwelijks geboren. Zwangere vrouwen worden daarom door de overheid en verschillende instanties in gevangenissen en ziekenhuizen gestopt om het voortbestaan van ‘normale’ mensen te garanderen. Ik vond de eerste 100 pagina’s van de roman rommelig, het verhaal komt pas echt op gang als de wereld steeds meer instort, maar dan is het boek exact The Handmaid’s Tale 2.0 en dat vond ik ook jammer. Tegelijkertijd vond ik het heel interessant hoe de roman (deels) focust op hoe de dystopische wereld invloed heeft op de native Americans en hoe religie verbonden wordt met de ramp. Als je het niet erg vindt om een erg vergelijkbaar boek als The Handmaid’s Tale te lezen, dan is dit zeker een aanrader!

The Phantom of the Opera – Gaston Leroux
The Phantom of the Opera speelt zich af in Parijs in rond 1880, wanneer de opera in de ban raakt van een mysterieus spook die de voorstellingen en directieleden terroriseert. Tegelijkertijd volg je de relatie tussen de graaf Raoul en de jonge ster Christine, die elkaar als kind al kenden. Het boek komt uit 1909 en is geïnspireerd door gothic en horrorachtige literaire tradities, zo schuwt het spook niet weg van een beetje geweld of het bouwen van een martelkamer in zijn verblijf. Het verhaal leest fijn, maar de karakters blijven eendimensionaal. Ik vond Raoul vooral irritant met zijn bezitterige aanvallen van jaloezie en over Christine wou ik veel meer weten, maar je leest haar verhaal bijna alleen maar vanuit Raoul’s perspectief. De roman is leuk om te lezen, maar ik blijf toch meer een fan van de film en musical.

Oranges Are The Not Only Fruit – Jeanette Winterson
In deze roman volg je hoe ik-figuur Jeanette opgroeit in een streng gelovig gezin. Haar jeugd staat in teken van werken voor de kerk en het geloof en botst met haar identiteit als lesbienne (denk aan de dominee die denkt dat de duivel in haar is gekropen). Het klinkt misschien nu als een heel zwaar en verdrietig boek, maar dat vond ik allerminst omdat het grotendeels gaat over het perspectief van een kind. Ik vond het gebruik van sprookjes tussen het hoofdverhaal door erg interessant, net als de symboliek van het fruit die telkens terugkeert in het boek. Tegelijkertijd had ik moeite om echt in het verhaal te komen, het thema van seksualiteit duikt halverwege de roman vrij plots op. Ik weet nog niet echt of ik dit een aanrader vind, maar door de fijne schrijfstijl van Winterson ben ik wel meer benieuwd naar haar andere romans.

Advertenties

Een gedachte over “Ik hou van lezen #38

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.