Soms lees ik kinderpoëzie

Ik hou van ingewikkelde en moeilijke gedichten, maar simpliciteit is ook een vak, vooral als je een gedicht leuk voor kinderen wilt maken. Jammer genoeg besteedt mijn studie nauwelijks aandacht aan kinderliteratuur terwijl ik dat wel erg interessant vind, dus daarom lees ik zelf zo nu en dan kinderpoëzie of kinderboeken.  

’s Nachts verdwijnt de wereld – Jaap Robben 
Ik zag Jaap Robben optreden bij de Nacht van de poëzie en dat was erg leuk, dus toen was ik ook benieuwd naar zijn werk. Dichtbundels met illustraties mogen wat mij betreft een stuk gebruikelijker worden in de poëziewereld, vooral als ze zo goed aansluiten bij de gedichten als in deze bundel. Hoewel op de achterkant van de bundel staat dat dit niet leeftijdsgebonden is, zit er nog wel een redelijk verschil tussen de gedichten. De een is duidelijk “kinderlijker” dan de ander, maar over het algemeen zijn het leuke en toegankelijke gedichten. Favoriete gedichten: Eenpersoonslijf, Is al het water ooit verdriet geweest? en ’s Nachts verdwijnt de wereld.

Lampje – Annet Schaap
Annet Schaap ken je misschien als illustrator van kinderboeken als de Hoe overleef ik…serie, maar Lampje is haar debuut. Dit boek gaat over het jonge meisje Lampje, die elke dag de vuurtoren aansteekt. Op een dag zijn de lucifers op en juist die nacht raast er een storm over het land. Alles gaat mis en Lampje moet verplicht gaan wonen in het grote zwarte huis, waarvan gezegd wordt dat er een monster woont. Er zijn bijna alleen maar lovende recensies over dit kinderboek te vinden en ik begrijp wel waarom, het is een erg fijn sprookjesachtig verhaal over een dapper meisje. Mocht je ooit nog een boek willen lezen met kinderen of gewoon zelf, dan is het echt een aanrader! Tegelijkertijd vond ik wel dat sommige aspecten van het verhaal (voornamelijk kindermishandeling en vergiffenis van de ouder) iets te kort door de bocht gingen, maar het blijft een leuk verhaal om te lezen.

111 kindergedichten om nooit meer te vergeten – Leen Van Opstal
Misschien is dit een goed begin voor iedereen die kinderpoëzie wil lezen, want dit is een bloemlezing van veel verschillende soorten kindergedichten. Denk aan Annie M.G. Schmidt, Joke van Leeuwen en Paul van Ostaijen. Ik vond het een leuke bloemlezing, maar zoals met alle bloemlezingen is het ene gedicht leuker dan de ander en was het vaak net niet helemaal mijn ding. Favoriete gedichten: Het ruisen van de zee, De hand van mijn vader, Verdriet en Één miljoenste.

Onder mijn matras de erwt – Ted van Lieshout
Deze bundel wordt verteld vanuit het perspectief van een jong meisje wiens ouders net zijn gescheiden. Op een grappige en lieve kinderlijke manier probeert ze om te gaan met nieuwe partners van haar ouders en lastige dingen zoals stervende grootouders. De gedichten worden afgewisseld door portretfoto’s van kleien poppen die Ted van Lieshout zelf gemaakt heeft. Het is vast heel artistiek, maar om eerlijk te zijn vind ik de poppen vooral erg naar en eng om naar te kijken. De gedichten vond ik een stuk leuker, vooral Uit elkaar, Aan tafel III en Mooi. Een aanrader om te lezen!

Advertenties

Een gedachte over “Soms lees ik kinderpoëzie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.