Ik hou van graphic novels #5

Misschien geeft dit lijstje met drie interessante graphic novels je inspiratie voor wat je kan lezen tijdens de kerstvakantie! 

Queer: A Graphic History – Meg-John Barker & Julia Scheele
Misschien niet zo ontspannend voor in de vakantie, maar deze non-fictie graphic novel gaat over belangrijke denkers, thema’s en vragen binnen queer studies (het vakgebied gericht op gender en seksuele identiteiten) en legt bijvoorbeeld de ingewikkelde theorieën van Judith Butler en Foucault uit. Queer theorie blijft natuurlijk een academisch en complex onderwerp, maar ik vond dat de schrijvers het zo toegankelijk mogelijk hebben gemaakt terwijl ze ook kritisch blijven over bepaalde problemen binnen het vakgebied. Het formaat van een stripverhaal helpt echt om de stof toegankelijker te maken voor een breder publiek. Ik wist wel wat over de basics van queer theorie, maar ik had nooit grondig de termen en ontstaansgeschiedenis bestudeerd dus ik vond het erg interessant om te lezen. Als je wat meer wilt weten over queer studies, dan is dit zeker een aanrader!

Strong Female Protagonist – Brennan Lee Mulligan & Molly Ostertag 
Dit is misschien wel de beste graphic novel die ik dit jaar gelezen heb! Strong Female Protagonist is een webcomic die nu gepubliceerd is in verschillende boeken. Je volgt Alison Green in een wereld waar kinderen superkrachten hebben gekregen. Na jaren als tienersuperheld te hebben gevochten, geeft Alison haar masker op en probeert een normaal studentenleven te leiden. Eigenlijk is de strip een kritische deconstructie van superhelden – leiden superhelden nu echt tot grote structurele verbeteringen in de maatschappij? Hoe grijpt de overheid in? Wat zijn de gevolgen van de destructie die wordt veroorzaakt? Kunnen ze op een bepaalde manier ook goed doen? De webcomic bevatte hyperlinks met tekst wanneer je over de panels ging met de muis en die tekst is onder elke pagina toegevoegd. Het is ontzettend interessant om na te denken over hoe superhelden (of mensen met bionamische krachten zoals de overheid het noemt) zouden functioneren op een “realistische” manier. Echt een enorme aanrader om te lezen! Als je wilt kijken of dit echt iets is wat je leuk vindt, de strip is dus ook online te lezen.

Iko – Marissa Meyer 
Marissa Meyer kun je kennen van de bekende Lunar Chronicles, een Young Adult serie over sprookjesfiguren die in een dystopische en sciencefictionachtige wereld vechten tegen de kwaadaardige heerseres van de maan. Officieel zijn de Lunar Chronicles afgelopen, maar Iko vormt het begin van een serie graphic novels als een soort sequel voor het verhaal. Iko gaat over de android Iko die jaagt op de wolfmutanten die de Aarde nog terroriseren. Het is een leuk verhaal en fijn om weer met de personages bezig te zijn, vooral Iko wordt nu een stuk beter uitgewerkt. Tegelijkertijd blijft het plot soms oppervlakkig, voorspelbaar en een beetje dramatisch. Nu zijn de boeken ook dramatisch, maar daar vond ik het minder erg terwijl ik het hier af en toe storend vond. Dus, leuk voor de fans, maar je moet niet teveel verwachtingen hebben.

Advertenties

2 gedachtes over “Ik hou van graphic novels #5

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.