Het lijstje van 2018

Nu de kerstkransjes zijn opgegeten en de oliebollen tevoorschijn komen, is het ook tijd om terug te kijken op 2018 en een eindejaarslijstje te maken. 

In 2018 deed ik een hoop nieuwe dingen, zoals cum laude mijn bachelordiploma behalen, aan een researchmaster beginnen en voor het eerst alleen reizen en vliegen. Ik stond vele uren te werken in een ijswinkel, proefde geweldige smaken zoals ananaskokosanijs-ijs en leerde dat ik heus wel leiding kan geven, zelfs in situaties wanneer de halve riolering naar boven komt tijdens het schoonmaken. Ik bezocht voor Comic Con, had de eerste bijeenkomst van een vriendenpoëzieclub en ging voor het eerst alleen kamperen met mijn eigen tent. Natuurlijk, er waren ook minder leuke dingen, zoals de vele stress en huilmomenten die ik tijdens mijn scriptie heb ervaren en alle falende rioleringen en verwarmingen in mijn studentenhuis. Maar al met al was 2018 een fijn jaar en met alle leuke dingen die gepland staan voor 2019 (bijvoorbeeld het feit dat ik Welcome To Night Vale, Florence and the Machine en dodie allemaal live ga zien) heb ik zin in het nieuwe jaar!

Ik las iets meer dan 77 boeken: Ik had eigenlijk verwacht dat het meer boeken zouden zijn, maar een literatuurscriptie smoort wel je hersencapaciteit om daarnaast nog meer te lezen. Een van de beste boeken die ik las was Hag-Seed van Margaret Atwood, een moderne herschrijving van Shakespeare’s The Tempest. Ook The Virgin Suicides van Jeffrey Eugenides en The Power van Naomi Alderman heb ik met veel plezier gelezen. Het beste Nederlandse boek vond ik Lampje van Annet Schaap en mijn favoriete Nederlandse dichtbundel dit jaar was Kalfsvlies van Marieke Lucas Rijneveld, die ik volgens mij nog wel drie keer moet herlezen om alle rijke beelden en metaforen helemaal in me op te nemen. De comics Fables en Strong Female Protagonist vond ik echt geweldig, want de verhalen zitten zo sterk in elkaar. Bijzonder genoeg vond ik de comics Angel Catbird van Margaret Atwood een van de slechtste dingen die ik gelezen heb, terwijl ik daar wel drie maanden lang over geschreven heb voor mijn scriptie.

Ik keek veel films: Ongeveer 90% van de films die ik dit jaar gezien heb, waren musicalfilms. Mijn absolute favorieten waren Funny Girl en West Side Story, deze oude films zijn niet voor niets klassiekers. De beste niet-musicalfilm vond ik Call Me By Your Name en de eerdere Nederlandse en lesbische film Zomer, een van de beste Nederlandse films die ik ooit gezien heb.

Muziek in 2018: Wanneer de muziek van de bovenstaande films niet aan stond, luisterde ik naar dit album van Panic! At The Disco, de muziek van Tom Rosenthal of liedjes van Abba. Een paar van mijn favoriete liedjes dit jaar waren onder meer Art Exhibit van Young the Giant, Human van dodie, Places We Won’t Walk van Bruno Major en Vertigo van Raphael Lake.

Meer podcasts, minder tv: De beste nieuwe serie die ik keek was Lost In Space, een geweldige serie over een familie in de ruimte. Ik ben ook nog steeds bezig met Star Trek: Deep Space Nine, maar ik heb het bingewatchen van series een beetje vervangen door luisteren naar podcasts. Zo luisterde ik naar alle seizoen van My Dad Wrote A Porno en de Nederlandse media podcast De Vierkante Ogen Show. Ook luisterde ik naar de avonturen van een Mars simulatie op Hawaii via The Habitat en leerde weer zoveel over feminisme en intersectionaliteit bij Secret Feminist Agenda.

Steeds beter koken: 9 van de 10 keer zijn de nieuwe recepten die ik probeer wel lekker maar niet lekker genoeg  om zeer regelmatig te maken, maar er zijn zeker nieuwe veganistische gerechten die toch een blijvertje zijn voor 2019. Zo heeft mijn zusje de perfecte veganistische pannenkoeken gecreëerd die ik al minstens 10 keer gemaakt heb, at ik deze curry vaak op werk en was deze pasta ook altijd fijn om te eten.

Wat waren jullie favoriete momenten/muziek/boeken van 2018? 

Advertenties

2 gedachtes over “Het lijstje van 2018

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.