Ik hou van lezen #39

Zoals altijd hou ik van variatie in mijn boeken, dus deze korte recensies lopen uiteen van Shakespeare herschrijvingen tot klassieke kinderenboeken. 

The Wolves of Willoughby Chase – Joan Aiken
Ik kocht dit boek vooral vanwege de mooie kaft, maar een goed kinderverhaal kan ik natuurlijk altijd waarderen. De jonge nichtjes Bonnie en Sylvia leven in een soort negentiende-eeuws Engeland waar grote groepen wilde wolven het land teisteren. Wanneer de ouders voor een paar maanden gaan reizen, krijgen de nichtjes een nieuwe gouvernante. Maar de gouvernante blijkt uit te zijn op het geld van de familie en mishandelt de kinderen. Het verhaal gaat over de avonturen die Bonnie en Sylvia meemaken om hun huis weer op orde te krijgen. Ik vond het een leuk verhaal om te lezen, maar het plot is vrij standaard en de personages blijven erg stereotype. De wolven worden geïntroduceerd alsof ze een belangrijke rol gaan spelen, maar vervolgens verdwijnen ze helemaal naar de achtergrond, wat jammer is. Desalniettemin was het een leuk kinderboek om een keer tussendoor te lezen.

Hag-Seed: The Tempest Retold – Margaret Atwood 
Deze roman gaat over Felix, een theaterdirecteur die door zijn collega Tony verbannen is uit de theaterwereld. 12 jaar later zint Felix nog steeds op wraak en wanneer Tony de gevangenis gaat bezoeken waar Felix nu theaterles geeft, besluit Felix om The Tempest van Shakespeare op te voeren en wraak te nemen op de mensen die hem kwaad hebben gedaan. De roman is op verschillende manieren een bewerking van The Tempest en ik vond het heel leuk om te lezen hoe het toneelstuk helemaal uitgepluisd wordt door de gevangenen. Sowieso vond ik de omgeving van de gevangenis en de moderne perspectieven op het toneelstuk erg interessant. Het einde vond ik wel een beetje vergezocht en niet goed aansluiten bij de rest van de tekst, maar verder heb ik met veel plezier dit boek gelezen. Zeker een aanrader!

Sleeping Giants – Sylvain Neuvel
Als jong meisje vindt Dr Rose Franklin diep onder de grond een enorme metalen hand. Jaren later leidt ze het onderzoek naar dit bijzondere artefact en het lijkt niet door mensen gemaakt te zijn. Samen met twee piloten uit het leger, een linguïst en een mysterieuze naamloze projectleider zoeken ze naar de andere delen van dit lichaam. De manier waarop de lichaamsdelen, hun oorsprong en wereldpolitiek (wat doe je als een lichaamsdeel onder hartje Parijs ligt?) aan elkaar gekoppeld worden vond ik erg leuk om te lezen. De hele roman wordt verteld door missieverslagen en interviews, maar ik vond deze vertelvorm niet zo succesvol. Je  voelt nauwelijks een klik met de personages, laat staan sympathie als er plots iemand doodgaat. Het is een interessant uitgangspunt voor een sciencefictionroman, maar ik vond het jammer dat door de vertelvorm het verhaal niet goed tot zijn recht kwam.

10:04 – Ben Lerner 
In deze roman volg je een schrijver van middelbare leeftijd in New York. Hij werkt aan verschillende projecten, probeert om te leren gaan met het feit dat hij een afwijking in zijn aorta heeft en dat zijn beste vriendin zwanger wil worden met zijn sperma als donor. Het gaat veel over de relatie tussen het heden en de toekomst, klimaatverandering, kunst en hoeveel dingen eigenlijk hetzelfde blijven. Af en toe vond ik het spel tussen fictie en non-fictie wat verwarrend en de stukken over kunst waren niet altijd even interessant, maar ik vond het een leuke roman. Sommige stukken waren (misschien onbedoeld) grappig om te lezen, zoals wanneer de verteller bijna een breakdown heeft in een museum terwijl hij moet passen op een 8-jarig jongetje en hem vervolgens met snoep en cadeautjes weet om te kopen. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.