Het werk van Anne Carson

Soms heb ik veel boeken van dezelfde auteur in de kast staan, zoals van de Canadese classicus, dichter en vertaler Anne Carson. Haar werk heeft bijna altijd betrekking met de klassieke oudheid en mythes, onderwerpen die ik erg interessant vind. Ik heb nog maar een paar boeken uit haar oeuvre gelezen, maar die zijn zeker aan te raden! 

If Not, Winter: Fragments of Sappho 
Het eerste wat ik las van Carson was haar vertaling van de gedichten van Sappho, een Griekse dichteres die leefde rond het jaar 630 voor Christus. Er wordt gezegd dat Sappho ooit negen boeken vol lyrische gedichten heeft geschreven, maar er is enkel één compleet gedicht aan ons overgeleverd en de rest bestaat uit fragmenten. Denk aan gedichten waar we enkele zinnen van hebben, maar ook fragmenten die bestaan uit één woord. In deze bundel worden al de fragmenten weergeven in het oud Grieks en in de Engelse vertaling, met veel achtergrondinformatie over de tekst en hoe het geïnterpreteerd zou kunnen worden. Nu kan ik nauwelijks Grieks lezen, dus dat had voor mij niet zoveel toegevoegde waarde, maar het is echt zo’n mooie en interessante bundel! Sappho schreef over thema’s en aspecten van het menselijk leven die nog steeds relevant zijn, ook al werd het duizenden jaren geleden geschreven. Ook de informatie over de gedichten vond ik heel interessant, dus als je ooit wat van Sappho wilt lezen, dit is de bundel die je moet hebben. Favoriete stukjes zijn “Eros shook my mind like a mountain wind falling on oak trees”, fragment 94 en een van de bijna complete gedichten.

Eros the Bittersweet – Anne Carson
In deze essay verkent Carson het begrip “eros,” beginnend met een aantal fragmenten van Sappho. Vervolgens gaat ze in op hoe eros zowel “sweet” als “bitter” is, hoe we het ervaren en hoe het ontstaan is in de Griekse lyrische traditie. De nadruk ligt vooral op klassieke Griekse teksten en denkers zoals Socrates en Plato. Ook verbindt ze eros met literatuur, orale samenlevingen en schrijven. De essay leest erg fijn, bijna poëtisch zelfs, maar ik had wel de academische aard van het werk onderschat. Toch is het ontzettend interessant om te lezen, vooral haar analyses van Griekse poëzie vond ik erg boeiend. Mocht je interesse hebben in klassieke teksten en filosofie, dan is dit werk zeker aan te raden!

Plainwater: Essays and Poetry
Plainwater bevat een verzameling gedichten en poëtische essays over allerlei onderwerpen, zoals een interview met een Griekse dichter uit de Oudheid en beschrijvingen van verschillende pelgrimstochten. Ik vond de collectie een beetje tegenvallen, het was niet zo wereldschokkend bijzonder zoals andere mensen (voornamelijk op Goodreads) deze bundel wel zagen. Carson’s spel met taal is zowel simpel als complex en bij de eerste gedichten voelde het alsof ik teveel kennis over filosofie, taal en cultuur mistte om de poëzie context te kunnen geven. De portretten van de kleine dorpjes en de pelgrimstochten waren interessanter, maar ik kreeg er niet meer grip op en de gedichten bleven voor mij toch redelijk gewoon. Misschien moet ik het nog een keer lezen om echt in de poëzie te komen, maar voor nu was ik niet bijzonder onder de indruk van de bundel.

Autobiography of Red
Natuurlijk heeft ook de fictie van Carson te maken met de oudheid en zo ook deze roman die losjes gebaseerd is op de mythe van het tiende werk van Herakles en het roodgevleugelde monster Geryon. De autobiografie schetst Geryon als een jonge man die zijn gewelddadige familie ontsnapt en troost vindt in kunst, fotografie en de liefde die hij voelt voor Herakles. Af en toe vond ik het verhaal redelijk abstract om te volgen, maar de versvorm van de roman leest heel fijn en ik vond het een mooi en interessant verhaal. Nu is er ook een vervolg geschreven, Red Doc, maar daar ben ik nog niet aan toegekomen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.